Tan Sri Khalid Abu Bakar

Salam sejahtera, Salam 1Malaysia dan selamat bertemu kembali. Minggu ini, saya ingin bercerita mengenai Pusat Latihan Pasukan Polis Marin (PULAMAR) yang menyediakan pelbagai bentuk latihan dan kursus maritim kepada pegawai dan anggota Polis Marin dari seluruh negara.

Untuk makluman pembaca budiman, sejarah PULAMAR bermula dengan penubuhan Sekolah Latihan Marin (SLM) di Ibu Pejabat Kontinjen Pulau Pinang pada 1 Mei 1948, susulan kemasukan 30 bekas Angkatan Tentera Laut British dan Angkatan Sukarela Tentera Laut British ke dalam Cawangan Marin.

Penubuhan SLM bertujuan menyediakan latihan dalam bidang perundangan dan latihan kawad sebagai tambahan kepada latihan teori dan praktikal ilmu pelayaran kepada golongan terbabit. Subjek pelayaran diperluaskan bagi merangkumi Peraturan Pelayaran, Pengenalan Lampu-Lampu Navigasi, Pengendalian Bot, Ikatan/Simpulan Tali (Splicing), Morse Code, Semaphore dan isyarat Bendera Antarabangsa.

Pelatih juga diajar mengenai tatacara menggunakan kompas untuk mengetahui kedudukan kapal di laut. Selepas tamat latihan, pelatih ditempatkan di pelbagai formasi dan bot ronda polis di setiap kontinjen.

Pada Mei 1949, kursus pertama dijalankan bagi melatih anggota Tugas Am yang ditukarkan kepada Pasukan Polis Marin. Latihan selama tiga bulan ini memfokus kepada usaha untuk mendedahkan pelatih kepada aspek pelayaran.

Selain itu, sebanyak lima siri Kursus Ulangkaji berjaya dijalankan menjelang Ogos 1952 oleh SLM. Turut dilaksanakan ialah tiga jenis kursus untuk tujuan kenaikan pangkat.

Ekoran penubuhan Cawangan Marin Selatan pada 1953, SLM dipindahkan ke Johor Bahru dan ditempatkan di Pangkalan Marin Selatan, Tampoi, Johor Bahru. Latihan Asas maritim kepada anggota dari Tugas Am yang diserapkan ke Pasukan Polis Marin telah diteruskan di SLM, Pengkalan Marin Selatan ini.

Latihan amali di laut dijalankan di atas Bot ronda Kelas ‘P’ yang dikhususkan sebagai bot latihan. Pelatih didedahkan kepada aspek pengendalian bot seperti merapat, berlabuh, isyarat lampu termasuk latihan menembak menggunakan senjata kecil ke atas sasaran. Dari semasa ke semasa, SLM turut mengendalikan Kursus Enjin Sangkut kepada Anggota Polis Tambahan dari kontinjen polis seluruh negara.

Mereka diberikan latihan pengendalian dan pembaikan kecil enjin sangkut, pengetahuan mengenai peraturan mencegah pelanggaran, prosedur keselamatan dan juga asas pelaut. Sejajar dengan perkembangan dan keperluan latihan yang meningkat, Sekolah Latihan Marin dinaik taraf dan ditukar nama kepada Pusat Latihan Polis Marin (PULAMAR) pada 2002.

PULAMAR mendukung visi dan misi Pasukan Polis Marin (PPM) untuk melahirkan warga kerja berkemampuan tinggi dalam memelihara keselamatan negara. Pusat latihan ini bertanggungjawab dalam merancang, melaksana, menyelidik dan mengawal mutu latihan dalam kalangan pegawai dan anggota PPM serta memberi cadangan kepada Komander Pasukan Polis Marin mengenai aspek pembangunan, pembaikan infrastruktur serta kemudahan latihan. Ia juga terlibat dalam merancang serta memohon perolehan dan kewangan bagi keperluan menampung aktiviti latihan serta pembangunan organisasi. Selain itu, pusat latihan ini juga bertanggungjawab untuk menyediakan maklum balas berhubung dasar latihan yang diterima dari Timbalan Pengarah Pengurusan (Latihan) dan Komander Polis Marin.

Ke arah itu, fungsi PULAMAR disusun atur bagi meliputi aspek berikut:

1. Merancang dan menyelidik keperluan latihan dan kursus bagi PPM

2. Mengendali dan melaksanakan latihan serta kursus bagi Pegawai Kanan dan Pegawai Pangkat Rendah PPM

3. Memberi kemudahan latihan kepolisan dan kursus kompetensi kepada agensi kerajaan dan agensi maritim yang berkaitan serta

4. Mengekal dan mengawal mutu latihan serta tahap dan standard latihan

Bagi memastikan ia kekal sebagai institusi latihan yang unggul, PULAMAR memegang teguh kepada falsafah untuk menjadikan PPM sebagai sebuah organisasi penguat kuasa bertaraf dunia. Berlandaskan bidang kuasa Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang tidak hanya terhad di daratan semata-mata, PPM membawa mandat untuk menguatkuasakan fungsi dan PDRM seperti yang termaktub dalam seksyen 3(3) Akta Polis 1967.

Selaras dengan peranan dan fungsi PPM, latihan PULAMAR digubal bagi mencapai matlamat berikut:

1. Melatih dan membentuk kecekapan berorientasikan peperiksaan dan kepercayaan kendiri.

2. Memupuk sifat berintegriti dan semangat disiplin berdasarkan pengetahuan serta menghormati undang-undang dan peraturan.

3. Membentuk personaliti dan keterampilan diri sebagai seorang penguatkuasa undang-undang.

4. Mewujud perkhidmatan cemerlang dan memupuk semangat kenegaraan.

Untuk menjadi seorang pegawai atau anggota Polis Marin, maka perlulah menjalani kursus asas dan kecekapan yang ditetapkan selari dengan tugas yang akan dijalankan. Kursus terbahagi kepada dua iaitu Kursus Teras dan Kursus Bukan Teras. Kursus Teras merangkumi subjek asas kelautan dan kecekapan mengikut gred dalam bidang Nautika dan Kejuruteraan.

Bagi menambahkan kemahiran dan pengetahuan lanjut dalam pelayaran, kejuruteraan, kemahiran pegendalian outboat, menyelam, siasatan, perundangan, pertolongan cemas, PULAMAR turut menganjurkan kursus yang dikategorikan sebagai Kursus Bukan Teras.

Jenis kursus yang ditawarkan seperti berikut:

KURSUS TERAS BIL JENIS KURSUS TEMPOH

1. Asas Marin 12 minggu

2. Mate

3. Mate

4. Master

5. Engineer Officer

6. Watch Keeping Officer06 minggu

7. 2nd Engineer Officer

8. Chief Engineer Officer

9. Modul BT / ROC Deck02 minggu

10. Modul BT Kejuruteraan 2 minggu

KURSUS BUKAN TERAS

1. Kursus ICT02 minggu

2.Kursus Pembangunan Pegawai02 minggu

3. Kursus Pembangunan APR02 minggu

4. Kursus Penyiasatan Marin02 minggu

5. Kursus Pengendalian O/Boat 40-250HP 03 minggu

6. Asas Pertolongan Cemas/Medic 01 minggu

7. Asas Renang02 minggu

8. Kursus Risikan Pegawai/APR01 minggu

9. Asas Selam04 minggu

10. Ulangkaji Selam02 minggu

Kompleks PULAMAR merangkumi tiga bangunan. Bangunan Pejabat Pentadbiran menempatkan pejabat Komandan, Timbalan Komandan, Ajutan, Pegawai Penyelaras Kursus, Pegawai Teknologi Maklumat, Kerani Kewangan dan Jurulatih. Manakala dua bangunan lagi dijadikan asrama untuk menempatkan pelatih kursus. Kedua-dua bangunan asrama ini boleh menampung 100 peserta kursus dalam satu-satu masa.

Untuk memenuhi keperluan riadah dan sukan, PULAMAR menyediakan gelanggang futsal, sepak takraw, bola tampar, padang bola sepak, padang petanque dan sebuah mini gimnasium.

Untuk makluman pembaca juga, legasi PULAMAR sebagai sebuah pusat latihan PPM yang unggul diterajui oleh komandan yang terlatih dan berwibawa.

Saya yakin PULAMAR akan dapat meneruskan kecemerlangannya di masa-masa hadapan dan menjadi sebuah pusat latihan maritim yang mampu menyokong usaha PDRM untuk mencapai standard World Class Policing. Insyallah.

Penulis Ketua Polis Negara

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 15 April 2017 @ 10:31 PM