Ridzuan Abdul Rahman


Kuala Lumpur: Meskipun menggalakkan anak sulungnya mempelajari bidang muzik dengan memasuki Sekolah Seni Johor di Pasir Gudang, Johor, penyanyi Datuk Jamal Abdillah bertegas tidak mahu Osama Yamani, 16, leka sehingga mengabaikan kepentingan akademik.

"Man (Yamani) kini berada di tingkatan empat Sekolah Seni Johor dan agak merungsingkan apabila anak dah membesar dan meningkat remaja kerana macam-macam perangai diperlihatkan.

"Saya masukkan Man ke Sekolah Seni Johor kerana itu sekolah seni terbaik. Bagaimanapun apabila berjauhan saya tak dapat memantau pergerakan dia," katanya kepada Harian Metro.

Penyanyi bergelar Raja Pop ini berkata, peraturan asrama tidak membenarkan penggunaan telefon dan dia hanya dapat berhubung atau melawat anaknya pada hari minggu.

"Tak dinafikan saya risau apabila berjauhan dengan Man. Tambah lagi saya lihat laman sosial Instagramnya sudah mempunyai lebih 50,000 pengikut yang kesemuanya wanita.

"Saya takut dia lupa diri dan asyik dengan glamor dan kejutan budaya serta tak dapat mengimbangi antara pelajaran dan nyanyian," katanya.

Jamal mengakui Osama kini kecil hati dengannya apabila beliau meminta Osama menutup akaun Instagramnya.

"Saya ambil telefonnya dan kata kalau Man sayangkan babah, babah nak tengok Instagram dan semua laman sosial Man ditutup.

"Saya takut dia dibuai glamor, lupakan pelajaran dan disiplin hidup. Sebelum ini pun asyik ikut program sekolah ke luar negara dan baru-baru ini ke Riyadh, Arab Saudi," katanya.

Jamal juga mengambil inisiatif menulis surat kepada pihak sekolah agar mengehadkan pergerakan Osama agar dapat fokus pada pelajaran.

Jamal mahukan Osama fokus terhadap subjek akademik dan berjaya memasuki universiti sebelum memilih haluan hidupnya nanti.

"Dalam peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) tahun lalu, Man dapat 12 A tapi banyak menjurus kepada muzik dan sastera, manakala yang lain-lain dikira lulus.

"Ini dikira cemerlang tapi pencapaian subjek teras dikira cukup-cukup makan. Saya nak dia dapat keputusan terbaik dalam peperiksaan dan masuk universiti.

"Selepas itu terpulanglah dia nak pilih bidang yang diminati kerana saya tak tetapkan apa yang dia perlu buat," terangnya yang mahu melihat Osama menjadi pengarah muzik berjaya seperti Datuk Ramli MS.

Dalam pada itu, Jamal melahirkan perasaan gembira kerana seorang lagi anaknya, Zaki, 11, cemerlang dalam pelajaran.

“Dia bijak dalam akademik kerana pengaruh ibu, datuk dan neneknya yang cemerlang dalam pelajaran," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 17 April 2017 @ 6:35 PM