MOHD Hafarizam pada sidang media selepas Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan Najib untuk membatalkan saman Mahathir dan dua lagi. FOTO Rosdan Wahid
Murni Wan Omar


Kuala Lumpur: Mahkamah Tinggi di sini, hari ini membenarkan permohonan Datuk Seri Najib Razak untuk membatalkan saman Tun Dr Mahathir Mohamad dan dua lagi yang mendakwanya melakukan salah laku dalam pentadbirannya berhubung kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Hakim Abu Bakar Jais membuat keputusan itu selepas bertemu peguam kedua-dua pihak di kamarnya di sini.

Mahkamah turut memerintahkan Tun Dr Mahathir, bekas Naib Ketua UMNO Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan bekas ahli Wanita UMNO Langkawi, Anina Saadudin membayar kos sebanyak RM30,000 kepada Najib.

Peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun yang mewakili Najib ketika ditemui berkata, mahkamah membuat keputusan itu selepas berpuas hati bahawa permohonan saman itu tidak mempunyai asas, remeh dan tidak mempunyai sebarang kausa tindakan.

Ketiga-tiga plaintif memfailkan saman pada 23 Mac lalu dengan menamakan Najib sebagai defendan.

Plaintif memohon perisytiharan bahawa Najib melakukan perbuatan salah laku dalam jawatan awam selaku Perdana Menteri, Pengerusi Barisan Nasional dan Presiden UMNO dengan mengganggu siasatan dakwaan salah laku kewangan berhubung 1MDB dan syarikat berkaitan serta siasatan aliran masuk RM2.6 bilion dan RM42 juta dari SRC International ke dalam akaun peribadinya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 28 April 2017 @ 7:26 PM