Sultan Nazrin bersama Tuanku Zara Salim menyaksikan persembahan anggota Pasukan Khas Taktikal Operasi Menyelamat Malaysia (Storm) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM). FOTO Muhaizan Yahya
Wan Asrudi Wan Hasan dan Farah Suhaidah Othman


Ipoh : Seramai 5,000 orang memeriahkan Majlis Sambutan Hari Anggota Bomba Sedunia 2017 yang berlangsung di hadapan Dewan Bandaran Ipoh, hari ini.

Majlis bertemakan Bomba Tonggak Penyelamatan Negara turut menyaksikan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim berkenan mencemar duli menghadiri majlis sambutan peringkat kebangsaan itu.

Ketibaan baginda berdua pada jam 9 pagi disambut Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir dan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Tan Sri Noh Omar.

Turut hadir, Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan Raja Puan Besar, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah serta Raja Dihilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris dan Raja Puan Muda Perak, Tunku Soraya Sultan Abdul Halim.

Sultan Nazrin memeriksa kawalan hormat yang disertai kira-kira 99 anggota bomba lain-lain pangkat sebelum acara diteruskan dengan perarakan kontinjen perbarisan membabitkan 27 kontinjen dan 90 unit kenderaan serta pertunjukan kebombaan.

Noh dalam ucapannya berkata, kementeriannya dalam usaha untuk membina balai bomba tambahan di seluruh negara serta melengkapkan pegawai dan anggota bomba dengan kemahiran tinggi.

Katanya, sebanyak 30 balai bomba dalam pelbagai peringkat pembinaan sebagai tambahan kepada 284 balai bomba sedia ada sedang diusahakan.

"Di negeri Perak ini, sebanyak 32 balai bomba sedia ada dan satu balai baharu di Kampung Gajah akan dimulakan pembinaan manakala dua lagi iaitu di Tambun, Ipoh dan Trong, Taiping akan dibina dalam masa terdekat.

"Pembinaan balai ini diyakini dapat meningkatkan tempoh maklum balas pasukan bomba ke tempat kecemasan," katanya.

Seramai 2,100 pegawai dan anggota bomba di seluruh negara mengambil bahagian dalam majlis itu.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 4 Mei 2017 @ 2:02 PM