BAYI yang diselamatkan kucing di Russia, manakala kanak-kanak perempuan didera manusia. FOTO Europics/Daily Mail
BAYI yang diselamatkan kucing di Russia, manakala kanak-kanak perempuan didera manusia. FOTO Europics/Daily Mail

Russia: Jika tidak kerana kucing jalanan, bayi lelaki berusia antara dua hingga tiga bulan yang ditinggalkan dalam kotak di tangga luar flat Obninsk, wilayah Kaluga, di sini, mungkin maut akibat kesejukan ketika suhu sekitar kawasan berkenaan kurang daripada 0 darjah celsius, baru-baru ini.

Kucing yang diberi nama Marsha itu bagaikan penyambung nyawa bayi berkenaan apabila masuk ke dalam kotak dan memanaskan badan bayi itu dengan bulunya selama beberapa jam selain menjilat bahagian muka.

Penduduk sekitar menemui kucing berkenaan dalam keadaan seperti melindungi bayi itu selepas terdengar bunyi kucing mengiau dengan kuat.

"Bayi itu berada di tangga luar flat selama beberapa jam. Terima kasih kepada Marsha yang menjaganya," kata seorang jurucakap hospital kepada Central European News.

Dalam pada itu, penduduk flat berkenaan, Nadezhda Makhovikova, yang ditemubual REN TV berkata, dia menjenguk ke kawasan tangga berhampiran rumahnya selepas mendengar bunyi kucing mengiau seperti dalam keadaan kesusahan.

"Apabila saya melihat ke dalam kotak, saya lihat ada bayi menangis dan ada kucing di sisinya," katanya.

Anggota paramedik, Vera Ivanina pula berkata, apabila anggota paramedik tiba dan membawa bayi itu, Marsha mengejarnya.

"Marsha seperti amat risau ke mana bayi yang diselamatkannya hendak dibawa. Kucing itu berlari di belakang kami dan mengiau dengan kuat," katanya.

Bayi yang ditemui dalam keadaan berpakaian bersih bersama lampin itu dibawa ke hospital untuk pemeriksaan kesihatan dan disahkan sihat meskipun beberapa jam ditinggalkan dalam keadaan cuaca sejuk.

Sejak itu, Marsha dimanjakan dan diberi makanan yang banyak oleh penduduk flat berkenaan dan kawasan

Polis tempatan pula melancarkan gerakan mencari ibu bapa bayi itu dan kini dijaga oleh pihak hospital buat sementara waktu. - Daily Mail

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 16 January 2015 @ 7:51 PM