Detik akhir belon udara panas terhempas.
Detik akhir belon udara panas terhempas.
API marak mengorbankan 11 penumpang.
API marak mengorbankan 11 penumpang.
BELON udara melanggar kabel elektrik.
BELON udara melanggar kabel elektrik.
Agensi

Wellington: Beberapa gambar mengejutkan menunjukkan detik-detik akhir kebakaran belon udara panas di Carterton yang mengakibatkan kematian 11 penumpangnya - disifatkan kemalangan udara paling buruk New Zealand - didedahkan atas sebab kepentingan awam.

Semua gambar tragedi tiga tahun lalu itu pada mulanya dilarang disiarkan, namun koroner yang menyiasat kejadian, Peter Ryan, membenarkan empat daripadanya didedahkan atas permohonan keluarga mangsa dan media tempatan.

Keputusan Ryan itu tidak dipersetujui jurugambar Geoff Walker kerana dianggap hak ciptanya. Hakim Allan Mackenzie bagaimanapun memerintahkan gambar berkenaan didedahkan di inkues awam bagi kes itu.

Gambar berkenaan jelas menunjukkan bakul membawa penumpang dan jurumudinya Lance Hopping terbakar sebelum hangus terus jatuh dari langit.

Ayah seorang mangsa, Alexis Still, bersetuju gambar berkenaan didedahkan untuk mengelak tragedi seumpama itu berulang.

“Ia memberi kesan berbeza apabila kita melihat gambar kejadian berbanding sekadar membaca mengenainya,” katanya.

Ryan masih belum membuat keputusan bagi inkues itu, namun dalam prosiding tahun lalu mahkamah dimaklumkan Hopping, 53, penagih ganja tegar.

Malah laporan bedah siasat menunjukkan dadah berkenaan di dalam badannya yang dipercayai secara tidak langsung menjadi punca kejadian.

Mahkamah turut diberitahu, belon berkenaan terlanggar talian elektrik 33 kiloVolt (kV) dan terbakar sebelum tangki gas petroleum cair meletup memarakkan api.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 26 January 2015 @ 5:10 AM