ANTARA gerai yang diroboh. FOTO Zulfadhli Zulkifli
ANTARA gerai yang diroboh. FOTO Zulfadhli Zulkifli
Oleh Aizat Sharif

Kuala Lumpur: Enam belas gerai yang dikendalikan oleh warga asing di Jalan Tasik Selatan 20, Desa Tasik di Bandar Tasik Selatan dirobohkan dalam Operasi Meroboh Gerai Tanpa Lesen dan Terbiar oleh penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Penolong Pesuruhjaya Penguatkuasa DBKL, Osman Ismail memberitahu tindakan diambil berikutan beberapa aduan penduduk sekitar kawasan itu yang mendakwa terdapat beberapa gerai makanan dan buah-buahan yang diusahakan oleh warga asing terutama warga Indonesia.

"Pemantauan kami di kawasan itu beberapa minggu lalu mendapati terdapat 11 gerai yang mempunyai penjaga atau penyewa dari kalangan warga asing. Manakala, bakinya pula adalah gerai terbiar dan sengaja dibiarkan kosong tanpa sebarang perniagaan," katanya kepada pemberita ketika taklimat operasi itu di Jabatan Penguatkuasaan DBKL, Jalan Pahang, hari ini.

Tambahnya lagi, apa yang lebih mengejutkan ketika pemerhatian pihak penguatkuasa adalah terdapat pengendali gerai warga asing ini tidak mementingkan aspek kebersihan ketika berniaga seperti meletakkan daging ayam yang ingin dimasak di laluan pejalan kaki.

"Ini adalah operasi pertama pada tahun ini tetapi kawasan ini sudah banyak kali diserbu termasuk pada tahun lalu.

“Malah, pemilik asal iaitu warga tempatan juga sudah diberikan kompaun dan peringatan. Namun, mereka masih juga berdegil dan menyewakan tapak perniagaan mereka kepada warga asing," katanya.

Operasi membabitkan 81 orang anggota penguatkuasa itu turut mendapat kerjasama agensi lain seperti polis, Jabatan Imigresen Malaysia, Tenaga Nasional Berhad, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Alam Flora Sdn Bhd.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 Februari 2015 @ 1:08 PM