Oleh Nor Akmar Samudin


“Dia tak boleh kata Amir adalah UK’s atau UK’s adalah Amir. Dia boleh guna nama UK’s di hujung namanya tetapi dia tidak boleh dakwa UK’s adalah miliknya,” kata pemain gitar UK’s, Amy mengenai kenyataan bekas penyanyi kumpulan itu Amir, baru-baru ini yang seolah-olah tidak berpuas hati apabila UK’s aktif kembali menerusi album berjudul Kembali Berbisa.

Album itu memuatkan 12 lagu termasuk enam lagu baru. Dua daripadanya iaitu Lepaskanmu Kerna Terpaksa dan Hati Yang Terluka nyanyian penyanyi undangan Sharpawi kini mendapat perhatian pendengar.

Lagu baru lain dalam album itu ialah Sesalan, Rhythm Berbunyi Lagi, Lumrah Percintaan (nyanyian Amy) dan Aku Jatuh Cinta (Amy dan Yana Samsuddin).

Album terbitan syarikat penerbitan milik Amy, UK’s Records Entertainment itu turut menampilkan anggota asal kumpulan itu, Amirul, Daniel dan Adi.

Nama UK’s kembali menjadi sebutan apabila lagu Lepaskan Ku Kerna Terpaksa menjadi juara carta radio THR Gegar selama setahun dan ditonton lebih lima juta orang di YouTube.

Menurut Amy, Amir dikatakan tidak berpuas hari kerana mereka tidak mengundangnya untuk menyanyikan lagu baru dengan memberi alasan kumpulan itu sinonim dengannya.

“Kalau mengikut sejarah penubuhan UK’s, Amir bukanlah penyanyi asal. Dia menggantikan Zul yang tarik diri selepas menghasilkan album pertama. Amir yang ketika itu penyanyi kumpulan Analisa menggantikan Zul ketika UK’s mahu menerbitkan album kedua berjudul Kembali Mencari pada 1989. Amir bersama UK’s sehinggalah dia keluar pada penghujung 1996 untuk bergerak solo.

“Sejak itu kami tidak pernah mencampuri urusannya dan tidak juga bermusuh dengannya. Selepas keluar dari UK’s , Amir menubuhkan kumpulan baru tetapi gagal menarik perhatian peminat muzik yang mana akhirnya dia kembali menyanyi solo.

“Dia sendiri tidak pernah mengajak UK’s untuk membuat persembahan bersama-samanya, jadi kenapa dia mesti kecoh apabila saya tidak mengundangnya ketika saya menerbitkan album Kembali Berbisa.

“Saya juga tidak pernah kisah dia masih dikenali sebagai ‘Amir UK’s’. Oleh itu dia juga tiada hak untuk menghalang kami mempopularkan semula kumpulan ini. Setakat ini untuk setiap penerbitan album baru, saya menggunakan khidmat vokalis undangan kerana belum berjumpa penyanyi yang boleh diambil tetap bersama UK’s,” katanya.

UK’s dalam perancangan menerbitkan album baru berjudul Masih Berbisa yang dijadualkan akan berada

di pasaran selepas Aidilfitri ini.

Perkembangan lain, UK’s bersama lima anggota asalnya akan mengadakan persembahan di Hard Rock Cafe, Kuala Lumpur pada 24 Mei ini jam 9 malam.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 28 Mac 2015 @ 5:04 AM