Saya memandu Proton Wira 1.6 liter transmisi automatik dan lampu amaran enjin kerap bernyala secara berkelip.

Mekanik pernah mencadangkan kepada saya supaya suis di bahagian papan pemuka dicabut supaya lampu itu tidak lagi berkelip. Adakah selamat jika lampu itu tidak berfungsi dan boleh cadangkan bengkel mana yang mampu memperbaiki kerosakan itu?

Selain itu, van Toyota Liteace saya tidak boleh diundur dan mekanik yang memeriksanya memberitahu, minyak kotak gear berkurangan. Selepas tujuh bulan, masalah itu masih berlaku dan tidak diketahui puncanya.

Juga, di manakah saya boleh cari alat ganti komponen yang rosak kerana kedua-dua kenderaan saya berumur.

INGIN TAHU, Kajang, Selangor

Lampu amaran enjin sangat penting bagi memaklumkan kerosakan sebelum ia menjadi lebih serius.

Komponen itu dihubungkan dengan pengesan tekanan minyak pelincir. Apabila tekanan minyak pelincir mencukupi, suis pengesan itu akan menolak sesentuh wayar bumi dan lampu itu tidak lagi menyala.

Ia juga bernyala secara salah jika berlaku litar pintas yang menyebabkan wayar tersentuh bahagian badan enjin, termasuk dalam meter. Jarang meter kelajuan itu diperbaiki melainkan diganti secara keseluruhan. Kekurangan minyak pelincir dalam kekotak gear juga akan menimbulkan kerosakan serius dan perlu dibaiki atau diganti.

Bagi kenderaan berusia, mungkin pihak Toyota mampu membantu walaupun kosnya mahal sedikit. Jika tiada pilihan, perlu cari alat ganti terpakai daripada kenderaan yang dilupuskan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 9 Ogos 2015 @ 5:00 AM