BOMBA berusaha mengeluarkan van dari parit selepas nahas di Kilometer 92.1 Lebuh Raya Utara-Selatan arah Utara dekat Bedong.
BOMBA berusaha mengeluarkan van dari parit selepas nahas di Kilometer 92.1 Lebuh Raya Utara-Selatan arah Utara dekat Bedong.
Omar Osman dan Hafizudin Mohd Safar .

.

Sungai Petani: "Saya tidur di tempat duduk bahagian tengah van sebelum dikejutkan dengan gegaran kuat.

"Apabila membuka mata saya dapati van yang kami naiki berada di dalam parit di tepi lebuh raya."

Begitu kata Mohd Rafis Md Zahid, 29, guru Bahasa Arab di Sekolah Menengah Agama Al Madrasah Al Alawiyah Ad Diniah, di sini, yang terbabit dalam kemalangan selepas van dinaiki bersama 11 yang lain hilang kawalan dan terbabas di Kilometer 92.1 Lebuhraya PLUS arah Utara dekat Bedong, di sini, kira-kira jam 11 malam kelmarin.

Menurutnya, kejadian berlaku ketika dia bersama seorang lagi guru pengiring, lapan pelajar tingkatan satu hingga lima dan dua pemandu dalam perjalanan pulang ke Perlis selepas menghadiri kursus kenaikan pangkat Kadet Remaja Sekolah (KRS) selama lima hari di Sepang, Selangor sejak Isnin lalu.

Bagaimanapun, katanya, sebaik tiba di tempat kejadian, pemandu van berusia 57 tahun dipercayai gagal mengawal kenderaan menyebabkan van Nissan Urvan yang dinaiki terbabas ke kiri jalan lalu merempuh besi penghadang jalan sebelum terjunam ke dalam parit di tepi lebuh raya.

Dapatkan akhbar Metro Ahad untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 16 November 2014 @ 5:55 AM