Isnin, 4 Mei 2020.

PENCEMARAN udara berkurang 45 peratus sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan dijangka kualiti alam sekitar akan mengalami kemerosotan bermula Isnin berikutan kebanyakan industri akan memulakan operasi.

Rabu, 11 March 2020.

SEBUAH kilang yang menghasilkan makanan haiwan di Kerteh dijatuhi hukuman denda RM75,000 di Mahkamah Sesyen Kemaman hari ini.

Ahad, 23 Februari 2020.

PASIR Gudang menjadi bandar industri pertama di negara ini dilengkapi sistem pengawasan pemantauan kualiti udara secara nyata (real time) yang memberi amaran awal sekira berlaku insiden pencemaran.

Ahad, 20 Oktober 2019.

JABATAN Alam Sekitar (JAS) bersetuju untuk membenarkan kilang pemprosesan kelapa sawit dekat Tangkak yang digantung lesen, beroperasi buat sementara waktu mengikut tempoh ditetapkan.

Rabu, 4 September 2019.

“BUAT yang terbaik sayang, ingat pesan mama, baca doa dan langkah kaki kanan,” itu pesan Norlela Abu Hashim, 45, kepada anaknya, Irfan Wafiy Idham Wazir, 12, yang juga pesakit Myokymia akibat pencemaran Sungai Kim Kim, Pasir Gudang, Mac lalu.

Isnin, 29 Julai 2019.

POLIS menolak punca pencemaran diesel di Sungai Selangor disebabkan sabotaj, sebaliknya kemungkinan akibat kecuaian.

Ahad, 28 Julai 2019.

KERAJAAN Johor hari ini mengumumkan Penubuhan Jawatankuasa Tetap Alam Sekitar bagi memantau pencemaran di negeri ini dan tindakan yang perlu diambil.

Isnin, 22 Julai 2019.

PASIR GUDANG: “Ini tidak ada kena mengena dengan mental, ini gangguan kesihatan,” kata Abdul Hanif Majid, 45, bapa kepada pelajar yang terkesan akibat pencemaran udara, di sini, sejak Mac dan 20 Jun lalu.

Jumaat, 19 Julai 2019.

“BILA akan berakhir?” Demikian kata pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Pasir Putih, Pasir Gudang, Intissar Nazihah Mohd Nazri, 16, berhubung insiden pencemaran udara yang berlaku di Pasir Gudang sehingga menjejaskan puluhan pelajar di beberapa sekolah sekitar kawasan berkenaan.

Jumaat, 19 Julai 2019.

TINDAKAN sebuah syarikat kitar semula pepejal yang mencemarkan udara di sekitar Kampung Sungai Kandis, Shah Alam mengundang padah apabila didenda RM80,000 atas tiga pertuduhan oleh Mahkamah Sesyen hari ini.