Lisa peka terhadap perbezaan zaman terutamanya kewujudan media sosial dan telefon pintar. FOTO EIZAIRI SHAMSUDIN
Lisa peka terhadap perbezaan zaman terutamanya kewujudan media sosial dan telefon pintar. FOTO EIZAIRI SHAMSUDIN
Syafil Syazwan Jefri


PELAKON, Lisa Surihani, 32, sedia menjalankan tugasnya membantu ibu bapa moden selepas menerima sijil Certified Information Security Awareness Manager (CISAM), minggu lalu.

Skop tugasannya adalah memberikan pemahaman mengenai penggunaan gajet di kalangan anak-anak dan informasi ‘online’ sesuai untuk kanak-kanak.

“Inisiatif saya adalah memberikan pemahaman kepada ibu bapa terutamanya, apa itu informasi sensitif di alam maya.

“Dengan sijil ini, saya diiktiraf memberikan latihan serta mengadakan bengkel membantu golongan ibu bapa,” katanya kepada Harian Metro.

Menurut bintang filem Suamiku Encik Perfect 10 itu, dia menggalas tanggungjawab sebagai ibu bapa generasi baru dan tahu cabaran yang dihadapi golongan sama.

“Saya anggap diri saya sebagai ibu bapa generasi baru yang hidup dengan kewujudan media sosial serta telefon pintar.

“Ada sesetengah tip daripada generasi terdahulu masih boleh diguna pakai, namun ada juga tak tahu kerana perbezaan zaman,” katanya.

Tambahnya, salah satu cara digunakan adalah memberi gajet kepada anak-anak namun mengikut durasi masa bersesuaian.

“Saya memang memberikan anak-anak untuk bermain dengan gajet. Tapi, cara saya guna adalah memuat turun aplikasi pembelajaran.

“Secara tak langsung, sambil bermain mereka belajar. Untuk anak lelaki saya, dia jenis cepat bosan. Jadi, tempoh masa dia bermain dengan gajet tidak terlalu lama berbanding kakaknya,” katanya.

Ibu kepada dua cahayamata iaitu Yahaira Leanne dan Yusof Leonne itu menggunakan media sosialnya, terutama Instagram menyampaikan mesej positif berkaitan penggunaan gajet serta maklumat di alam maya.

Lisa menyertai kursus selama dua hari bersama CyberSecurity Malaysia dan menerima sijil pada acara Malam Anugerah CyberSecurity Malaysia.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 14 Ogos 2018 @ 12:51 PM