YAASHWIN (kanan) bersama finalis Asia’s Got Talent musim ketiga (AGT3). FOTO Ihsan AXN Asia
YAASHWIN (kanan) bersama finalis Asia’s Got Talent musim ketiga (AGT3). FOTO Ihsan AXN Asia
Daripada Georgie Joseph di Singapura


YAASHWIN Sarawanan atau popular sebagai ‘Manusia Kalkulator’ mencipta rekod membanggakan buat Malaysia apabila meraih tempat kedua program Asia’s Got Talent musim ketiga (AGT3).

Yaashwin, 15, mengakui sangat tidak menyangka berada dalam Top 2 hasil undian rakyat Asia meskipun tumpas kepada peserta dari Taiwan, Eric Chien.

“Sejak masuk uji bakat lagi, saya tidak pasti sejauh mana penonton boleh menerima bakat dalam matematik. Ramai juga mempersoalkan kenapa saya perlu masuk AGT3.

“Saya tahu bukan semua sukakan kira-kira dan nombor. Disebabkan itulah saya ingin membuktikan bahawa sesetengah orang silap.

“Terbukti, ramai yang mengundi dan menyokong sampai saya ke tahap sekarang. Keputusan saya mengambil risiko besar ini sangat berbaloi dengan pencapaian dalam AGT3,” katanya.

Pada acara pengumuman keputusan itu, Yaashwin dan Eric menjadi dua peserta terakhir yang mendapat undian tertinggi daripada sembilan finalis bertanding di pentas akhir.

Wakil negara itu memberi persembahan terakhir yang cukup menghiburkan apabila menjemput kesemua juri iaitu David Foster, Anggun, Jay Park serta dua hosnya Allan dan Justin menyertainya di pentas.

YAASHWIN (kanan) sewaktu persembahan terakhir sebagai ‘Manusia Kalkulator’ sebelum meraih tempat kedua program Asia’s Got Talent musim ketiga (AGT3). FOTO Ihsan AXN Asia
YAASHWIN (kanan) sewaktu persembahan terakhir sebagai ‘Manusia Kalkulator’ sebelum meraih tempat kedua program Asia’s Got Talent musim ketiga (AGT3). FOTO Ihsan AXN Asia

Berkongsi mengenai perancangan akan datang, Yaashwin berazam mahu menyertai rancangan lebih besar iaitu Britain’s Got Talent demi meneruskan impiannya menjadi Manusia Kalkulator terkenal seluruh dunia.

“Selepas ini, saya memang mahu cuba pertandingan lebih besar. Saya tahu bakat sebegini akan dihargai di barat dan warga Asia sentiasa mendapat perhatian dalam bidang matematik.

“Bagaimanapun, saya juga akan terus mencari idea terbaik untuk menambah baik persembahan pada masa depan. Saya benar-benar mahu membuktikan bahawa bidang kira-kira juga perlu harus diiktiraf sebagai bakat,” katanya.

Sementara itu, satu lagi wakil Malaysia iaitu NAMA gagal mara ke peringkat seterusnya iaitu Top 6 apabila diumumkan tersingkir pada awal rancangan.

Selain Yaashwin, NAMA dan Eric, turut bertanding di pentas akhir pada minggu lalu adalah Power Duo dari Filipina, Maniac Family (Taiwan), Junior Good Vibes (Filipina), Siti Saniyah (Indonesia), Shadow Ace (Filipina) dan Yang Shih Hao (Taiwan).

Juara ditentukan 100 peratus menerusi undian penonton di laman web www.AXN-Asia.com/AGTVote selama seminggu. Undian mula dibuka Khamis minggu lalu hingga jam 11.59 malam tadi.

Dengan kemenangan itu, Eric membawa pulang wang tunai berjumlah RM408,000 serta penerbangan percuma selama setahun tajaan syarikat penerbangan VietJet.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 11 April 2019 @ 11:23 PM