HALIL (kanan) bersama rakannya Tommie.
HALIL (kanan) bersama rakannya Tommie.
Ridzuan Abdul Rahman


PENYANYI era 1970-an dan 1980-an, Halil Chik, 70, dimasukkan ke Hospital Ampang selepas diserang angin ahmar di kediamannya di Bukit Antarabangsa, Kuala Lumpur jam 9 malam semalam.

Rakannya, Datuk Tommie Tumiran berkata, dia dihubungi anak penyanyi yang popular dengan lagu Lenggang Mak Limah itu memaklumkan Halil terjatuh dari katil sebelum bergegas ke rumahnya untuk memberi bantuan.

“Anaknya memberitahu Halil tak boleh bangun langsung. Nak dipapah pun tak boleh. Apabila sampai dan melihatkan keadaannya, saya terpaksa panggil seorang rakan yang berbadan sasa untuk mendukungnya masuk ke dalam kereta saya.  

“Proses ini agak susah kerana dia tinggal di kondominium. Dari situ saya terus ke unit kecemasan Hospital Ampang untuk pemeriksaan segera. Doktor ambil darah dan buat scan di bahagian otaknya kerana bimbang berlaku pendarahan,” katanya.

HALIL kini berada di Hospital Ampang.
HALIL kini berada di Hospital Ampang.

Menurut Tommie, doktor mengesahkan tekanan darah Halil tinggi melebihi bacaan 200 serta diserang angin ahmar dan ditempatkan di wad 6B untuk jagaan rapi.  

“Bagaimanapun dia kemudian dipindahkan ke wad biasa kerana keadaannya stabil. Rakan-rakan boleh melawatnya tapi dengan syarat hanya seorang pelawat dibenarkan masuk pada satu-satu masa,” katanya.

Tommie berkata, keadaan kesihatan Halil sebelum ini memang kurang baik.

“Setiap kali berjumpa, saya bimbang melihat keadaannya yang kurang bermaya untuk bercakap, tak berdaya untuk berjalan dan ada sindrom nyanyuk,” katanya yang mendoakan supaya rakannya itu segera sembuh.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 20 Jun 2019 @ 5:15 PM