BOB ketika menerima kunjungan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob (kiri) diiringi Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) Zakaria Abdul Hamid (kanan).
BOB ketika menerima kunjungan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob (kiri) diiringi Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) Zakaria Abdul Hamid (kanan).
Norhayati Nordin


MESKI keadaan kesihatan jantungnya semakin pulih dan membaik, pelakon dan penulis lirik terkenal, Bob Lokman mengakui dia perlu sentiasa berhati- hati serta berwaspada.

Kata lelaki berusia 56 tahun ini, dia tidak boleh terlalu aktif termasuk belum dibenarkan lagi melakukan aktiviti sukan kesukaannya iaitu 'snorkeling'.

Menurut Bob, walaupun doktor memaklumkan keadaan jantungnya makin pulih, tetapi ada banyak perkara pelu diambil kira dan dielakkan seperti menunggang motosikal yang bergegar.

"Begitu juga, telefon tidak boleh terlalu dekat dengan saya kerana gegaran bunyi yang ada akan mengganggu jantung. Pendek kata apa-apa sahaja yang boleh sebabkan gegaran kuat, saya kena jauhkan.

"Bagaimanapun, setakat ini saya bersyukur keadaan kesihatan beransur pulih. Malah, jika saya tidur jam 9 malam dan bangun pula jam 4 pagi, badan rasa sangat bertenaga.

"Kalau dahulu, saya tidak larat mungkin disebabkan sistem perjalananan darah dari jantung ke seluruh badan tidak lancar. Jadi, mudah cepat penat," katanya.

Bob yang kini berada di Kedah untuk menjalani pemeriksaan doktor kali keempat di Hospital Sultanah Bahiyah esok berkata, dia sentiasa mengikuti apa yang disarankan pakar perubatan.

"Saya perlu sihat kerana nak mencari rezeki buat keluarga. Setakat ini, Alhamdulillah saya bersyukur Allah sentiasa membantu memberi kesihatan yang semakin baik.

BOB makin sihat selepas jalani pembedahan jantung.
BOB makin sihat selepas jalani pembedahan jantung.

"Apapun, mana yang doktor kata tak boleh buat seperti aktiviti 'snorkeling' yang sangat disukai itu, saya akur sahaja. Bagi saya, sabar dahulu sehingga betul-betul pulih dan sihat," katanya.

Berbicara mengenai perkembangan kesihatannya, Bob atau nama sebenar Mohd Hakim Lokman berkata, selepas pembedahan dijalankan pada awal Disember tahun lalu, pergerakan jantung makin stabil dan boleh bernafas dengan baik.

"Doktor kata, sekarang ia sudah berfungsi kira-kira 30 peratus. Bagaimanapun, tak tahu lagi keputusannya untuk pemeriksaan yang baharu ini (esok). Harapnya, semua okay.

"Saya sendiri pun kini makin rasa badan bertenaga dan kalau buat kerja pun bersemangat. Jadi gembira dan positif, banyak membantu tahap kesihatan saya cepat membaik," katanya.

Terdahulu, Bob selamat menjalani pembedahan membetulkan degupan jantung Cardiac Resynchronization Therapy & Defibrillator (CRTD) dengan kos sekitar RM60,000.

Berbicara mengenai penularan Covid-19 yang masih tinggi, Bob berkata, sekarang segalanya kena ikut norma baharu kehidupan termasuk membiasakan diri dengan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Katanya, untuk keselamatan kita semua daripada dijangkiti pandemik berbahaya itu perlu patuh dengan segala arahan dikeluarkan kerajaan. Semoga kita senua tabah hadapi ujjan daripada Allah ini.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 20 January 2021 @ 6:47 AM