FEICHTENBEINER ketika mengendalikan sesi latihan Selangor. FOTO FB Selangor FC
FEICHTENBEINER ketika mengendalikan sesi latihan Selangor. FOTO FB Selangor FC
Syazwan Msar


Kuala Lumpur: Skuad Selangor tidak menghalang barisan pemain mudanya untuk berkelana ke Eropah bagi menimba lebih pengalaman sekali gus meningkatkan kualiti dan corak permainan mereka pada masa akan datang.

Malah, Pengarah Teknikal The Red Giants, Micheal Feichtenbeiner melihat situasi terbabit bakal menyaksikan mereka menjadi pemain lebih matang dengan mempunyai kekuatan mentaliti dalam menghadapi perlawanan kompetitif.

"Sudah tentu kita tidak boleh memberi jaminan bahawa setiap pemain dapat melonjak sehingga ke Eropah tetapi saya mahu pemain melihat daripada perspektif yang perkara ini boleh dilakukan.

"Jika pemain kita berjaya ke negara Eropah ataupun liga besar Asia yang lain dalam tempoh beberapa tahun akan datang, kita boleh berbangga dengan pembangunan yang kita lakukan. "Selain itu, kita pun mahu dinilai berdasarkan berapa ramai pemain muda daripada akademi kita yang boleh menempatkan diri dalam pasukan profesional," katanya.

Ketika ini, dua pemain muda negara sedang berkelana di luar negara dan beraksi bersama pasukan liga utama Eropah iaitu Luqman Hakim Shamsudin bersama KV Kortrijk di Belgium dan Safawi Rasid bersama Portimonense SC di Portugal.

Selain dua pemain terbabit, ada lagi beberapa anak Malaysia yang turut mencipta sensasi di Eropah meskipun beraksi bersama pasukan akademi ataupun pasukan yang tidak beraksi dalam saingan divisyen utama di negara terbabit.

Antaranya adalah Ahmad Mubashshir Azizi, Allee Putra Azril, Aniq Asri Nasharudin Elias, M Devekumaran (Sepanyol), Omar Raiyan Kama Azlan (Serbia), Muhammad Diniz Irwan (Jerman) dan juga Aqil Arazi Aziz (Perancis).

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 23 November 2020 @ 10:53 PM