SEBAHAGIAN penyokong Manchester United menyaksikan perlawanan menentang Leicester City secara beramai-ramai, malam tadi. FOTO Sadiq Asyraf
SEBAHAGIAN penyokong Manchester United menyaksikan perlawanan menentang Leicester City secara beramai-ramai, malam tadi. FOTO Sadiq Asyraf
Saipul Adli Mohamad


Melaka: Seramai 200 penyokong Manchester United (MU) berkumpul menyaksikan perlawanan Liga Perdana Inggeris membabitkan kelab itu dan Leicester City yang berkesudahan seri 2-2, malam tadi.

Selain berpeluang menonton perlawanan beramai-ramai, mereka menikmati makan malam dianjurkan Kelab Rasmi Peminat Manchester United Malaysia iaitu Red Army Malaysia (RAM) di LaCrista Hotel Melaka.

Perlawanan itu adalah aksi tumpuan minggu ini memandangkan Leicester City menduduki tempat kedua manakala MU di tempat ketiga yang kini mengekori pendahulu liga yang juga juara bertahan, Liverpool.

Penasihat RAM, Datuk Seri Dr Irmohizam Ibrahim berkata, ini kali pertama sejumlah penyokong MU dapat berkumpul untuk menyaksikan perlawanan bersama-sama sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berikutan wabak Covid-19 dilaksanakan pada Mac lalu.

IRMOHIZAM (dua dari kanan) bersama (dari kiri) Abdullah, Hasif dan Rosthman. FOTO Sadiq Asyraf.
IRMOHIZAM (dua dari kanan) bersama (dari kiri) Abdullah, Hasif dan Rosthman. FOTO Sadiq Asyraf.

"Saya lihat ini acara menarik menjelang akhir tahun ini memandangkan ini kali pertama penyokong MU dapat berkumpul dan sambutan ternyata menarik serta memberangsangkan dalam suasana kita mengamalkan Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan kerajaan.

"Saya lihat ini adalah perkembangan positif terutama sokongan peminat bola sepak di Malaysia sama ada penyokong MU atau kelab Liga Perdana Inggeris lain.

"Pada 2021, kemungkinan besar lebih banyak lagi acara seperti ini diadakan untuk mengeratkan hubungan silaturahim dan saya teruja dengan sambutan penyokong MU yang datang dari seluruh pelusuk negara ke Melaka termasuk bersama keluarga masing-masing," katanya.

Hadir sama, Pengerusi LaCrista Hotel Melaka, Tan Sri Abdullah Taib; Presiden RAM, Datuk Rosthman Ibrahim dan Pengarah Eksekutif hotel itu, M Hasif Nahar.

Acara itu diadakan dengan mematuhi SOP ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terutama aspek penjarakan fizikal apabila hanya empat atau lima orang saja di satu meja, selain pemakaian pelitup muka serta penyediaan pensanitasi tangan.

Walaupun sedikit kecewa apabila MU hanya mampu merangkul satu mata selepas dua kali mendahului Leicester, Irmohizam berkata, berdasarkan prestasi semasa dia yakin MU berpeluang muncul juara Liga Perdana Inggeris.

Beliau berkata, MU perlu lebih konsisten dalam aksi selepas ini dan pemain perlu bijak menyudahkan peluang untuk memastikan kemenangan pada setiap perlawanan.

Tahun lalu, RAM mengadakan majlis makan malam secara besar-besaran yang turut dihadiri Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan 10 pemenang utama cabutan bertuah ditaja ke Old Trafford.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 27 Disember 2020 @ 9:30 AM