Agensi

London: Liga Perdana Inggeris (EPL) semalam mengumumkan 40 kes baharu jangkitan Covid-19 membabitkan pemain dan staf yang juga rekod jumlah tertinggi dalam satu minggu.

Pada masa sama, liga berkata protokol perlawanan akan diteruskan dengan pemain diuji dua kali seminggu.

Keputusan bermula 28 Disember sehingga 3 Januari menyaksikan kes positif melonjak berbanding 18 yang dicatat minggu sebelumnya.

Dalam kenyataannya, Liga Perdana berkata 28 kes positif dicatat hasil 1,311 ujian antara 28-31 Disember manakala 12 lagi kes positif menerusi ujian ke atas 984 pemain dan staf pada 1 Januari sehingga 3 Januari.

Walaupun England menjalani perintah berkurung seluruh negara, sukan profesional dibenarkan berlangsung tidak seperti musim lalu yang terpaksa dihentikan selama tiga bulan.

Minggu lalu menyaksikan tiga perlawanan ditangguhkan membabitkan Fulham menentang Tottenham dan Burnley selain aksi Manchester City di Everton.

Bagaimanapun, Liga Perdana berkata saingan akan diteruskan di sebalik terdapat gesaan supaya dihentikan seketika sehingga keadaan terkawal.

"Dengan jumlah positif yang rendah membabitkan majoriti kelab, liga akan diteruskan dengan pematuhan protokol Covid-19 yang ketat selain mendapat jaminan kerajaan bagi membolehkan jadual seperti biasa.''

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan
  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 January 2021 @ 1:19 PM