Jawatankuasa mula mesyuarat [METROTV]

Noor Atiqah Sulaiman Khamis, 25 Oktober 2018.

Putrajaya: Jawatankuasa khas bagi menyiasat insiden enam anggota bomba yang maut ketika menjalankan operasi mencari dan menyelamat seorang remaja yang terjatuh ke dalam lombong di Taman Putra Perdana, Puchong, Selangor, awal bulan lalu akan mula bermesyuarat minggu depan.

Tercari-cari ayah

Noor Atiqah Sulaiman Khamis, 25 Oktober 2018.

PUTRAJAYA: “Nak ayah...nak ayah.” Itu ayat pertama disebut Muhamad Meqa Al Asyraf sebaik melihat anggota dan pegawai beruniform bomba.

Masih terbayang wajah arwah

Ruwaida Md Zain Sabtu, 13 Oktober 2018.

PELABUHAN KLANG: Sejak pemergian rakan setugas dan serumahnya, Allahyarham Yahya Ali pada malam 3 Oktober lalu, Mohamad Yusuf Ari, 27, kembali tinggal di rumah sewa mereka awal minggu ini,.

'Saya reda tapi tolong kaji SOP' - Ibu arwah Mazlan

Selasa, 9 Oktober 2018.

Abdul Rahemang Taiming

'Ayah Aina di syurga...'

Syaherah Mustafa Isnin, 8 Oktober 2018.

Rantau Panjang: “Ayah kini berada di syurga,” kata Nur Aina Damia, 7, anak kepada Allahyarham Izatul Akma Wan Ibrahim, seorang daripada enam anggota Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) yang meninggal dunia ketika operasi mencari dan menyelamat di Puchong, Selangor, Rabu lalu.

Henti perlekeh enam wira

Nor Fazlina Abdul Rahim Isnin, 8 Oktober 2018.

Pasir Mas: Orang ramai diminta supaya tidak memperlekehkan enam anggota bomba yang lemas ketika mencari dan menyelamatkan seorang remaja, Rabu lalu, kerana mereka melakukan pengorbanan besar kepada negara.

PPDA ada dua SOP utama

Faris Fuad Isnin, 8 Oktober 2018.

JABATAN Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) menegaskan Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) mempunyai dua prosedur operasi standard (SOP) utama untuk dipatuhi sebelum menjalankan operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa.

'Penyambung nyawa'

Suraya Roslan dan Mahaizura Abd Malik Ahad, 7 Oktober 2018.

Kuala Lumpur: Anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) bukan lagi sekadar wira sebaliknya bagi sesetengah mangsa mereka ini adalah ‘penyambung nyawa’ kerana sanggup membahayakan diri sendiri untuk menyelamatkan orang lain.

'Sepatutnya kami dalam air itu...'

Ruwaida Md Zain Sabtu, 6 Oktober 2018.

TIDAK tergambar perasaan dan keresahan anggota Pasukan C dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Shah Alam sepanjang perjalanan menuju ke lokasi di Taman Putra Perdana, Puchong Rabu lalu.

'Nan insan terpilih...'

Ruwaida Md Zain Sabtu, 6 Oktober 2018.

TRAGEDI kematian enam anggota Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) dalam operasi mencari remaja lemas di Taman Putra Perdana, Puchong, Rabu lalu bukan saja memberi kesan kepada rakan sekerja.