Mohamad Zarul dan Nursakinah serta coretan Mohamad Zarul di FBnya.
Mohamad Zarul dan Nursakinah serta coretan Mohamad Zarul di FBnya.
Ridhatul Rizki

Kuala Lumpur: Pertemuan tidak dirancang di majlis perkahwinan di Sungai Dua, Pulau Pinang yang dihadiri dua tahun lalu berakhir di jenjang pelamin buat Mohamad Zarul Izwan Abd Wahid, 28 dan Nursakinah Abd Razak, 23.

Kisah pasangan itu menjadi sebutan netizen dan tular di media sosial apabila Mohamad Zarul yang bekerja sebagai jurufoto perkahwinan, memuat naik gambar isterinya, Nursakinah dalam dua situasi yang sama-sebelum berkenalan dan selepas berkahwin.

Dalam gambar pertama, Mohamad Zarul menulis '2015- candid gambar adik ini tengah cedok lauk' dengan Nursakinah ketika itu memakai baju berwarna merah, bekerja sebagai pekerja katering, manakala gambar kedua, Nursakinah berbaju pengantin ungu '2017- sah menjadi isteri aku, Alhamdulillah'.

Mengimbas kembali detik pertemuan pasangan itu, Mohamad Zarul berkata, dia merakamkan gambar Nursakinah ketika sedang mencedok lauk untuk tetamu di sebuah majlis perkahwinan pelanggan dan sempat menegur isterinya itu supaya senyum sedikit kerana dia terlalu serius.

Menurutnya, dia kemudian memuat naik gambar terbabit di laman sosial Facebook (FB) dan ada rakan saya mengenalinya dan tag nama dia ruangan komen.

"Sepanjang bergelar jurufoto perkahwinan, itu kali pertama saya merakamkan gambar pekerja katering dan ia berlaku secara spontan.

"Kami mula berkenalan dan sepanjang tempoh itu, saya mendapati dia seorang yang berdikari serta rajin. Selepas tujuh bulan berkenalan, kami bertunang dan dinikahkan pada Februari lalu," katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Sementara itu, Nursakinah berkata, sebelum ini dia tidak berminat untuk melayan mana-mana lelaki yang mahu berkenalan dengannya.

"Saya tidak tahu kenapa mudah untuk bersetuju apabila Zarul ajak berjumpa... mungkin sudah jodoh, maka hati terbuka untuk menerimanya.

"Zarul seorang lelaki yang baik, pandai melawak. Dia sering mengingatkan saya mengenai solat," katanya yang tidak mungkin melepaskan individu yang mampu membimbingnya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 8 Mei 2017 @ 11:43 PM