DUA lelaki dikatakan masuk ke restoran di Borough Market, kawasan berdekatan London Bridge dan menikam dua orang di dalam premis berkenaan.

Mengikut wartawan CNN yang memetik kenyataan saksi, pelayan wanita ditikam di leher manakala seorang lelaki ditikam di belakang tubuh.

Selain itu, seorang wanita turut memberitahu Reuters dia nampak ada orang lehernya cedera ketika insiden ‘van menggila’ di atas London Bridge, malam Sabtu (waktu London).

British Transport Police pula mendakwa memang ada kemalangan jiwa selepas insiden itu yang berkemungkinan turut membabitkan serangan menggunakan pisau.

Polis turut menjelaskan bahawa anggota bersenjata memang sedang menyiasat kemalangan yang berlaku di kawasan Borough Market.

Saksi wanita memberitahu Reuters, dia nampak tiga individu yang cedera seperti terkena pisau dan kelihatan leher mereka seperti dikelar.

Bagaimanapun, Reuters masih belum tidak dapat mengesahkan keterangan saksi itu.

Ada juga saksi wanita memberitahu BBC, dia nampak van putih yang meluncur laju dan terbabas merempuh orang ramai.

Saksi itu memberitahu bahawa van itu merempuh sekurang-kurangnya enam orang.

Beberapa saksi juga mengatakan mereka terdengar tembakan senjata api.

“Kami ketika itu di dalam Uber (teksi) menghala ke London Bridge dan tiba-tiba melihat orang ramai berlari.

“Uber itu berhenti dan kami tanya apa yang berlaku. Mereka kata ada tembakan,” kata Yoann Belmere, 40, rakyat Perancis yang yang menetap London.

Sementara itu, polis mendakwa pihak berkuasa turut menyiasat insiden di Vauxhall, dekat London, selepas kejadian van London Bridge.

Polis juga memberitahu pihak berkuasa melepaskan tembakan selepas menerima laporan kejadian tikaman di Borough Market - kawasan yang dekat dengan London Bridge.

Berita berkaitan

'Van menggila' atas London Bridge

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 4 Jun 2017 @ 7:26 AM