Ketua jurulatih B-22 Malaysia, Datuk Ong Kim Swee (kanan) menenangkan pemainnya kecewa tewas 1-0 final Sukan SEA KL2017 di Stadium Shah Alam. FOTO HAIRUL ANUAR RAHIM
Ketua jurulatih B-22 Malaysia, Datuk Ong Kim Swee (kanan) menenangkan pemainnya kecewa tewas 1-0 final Sukan SEA KL2017 di Stadium Shah Alam. FOTO HAIRUL ANUAR RAHIM
Mohamad Zulfaizan Mansor


HAJAT skuad bola sepak bawah 22 tahun (B-22) negara mengulangi pencapaian memenangi pingat emas temasya Sukan SEA 2011 tidak kesampaian selepas tewas 0-1 kepada Thailand pada final di Stadium Shah Alam, malam tadi.

Selain terpaksa berpuas hati dengan pingat perak, skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee juga gagal menebus kekecewaan temasya sama pada tahun 2001 yang menyaksikan Malaysia turut tewas 0-1 kepada Thailand.

Bagi Thailand pula, mereka berjaya mempertahankan pingat emas acara bola sepak yang dimenangi sejak 2013.

Pada aksi malam tadi, hujan sejak awal permainan merencatkan persembahan kedua-dua pasukan untuk mencorakkan gerakan menarik yang menyaksikan tidak banyak percubaan berbahaya dapat dilakukan dalam 20 minit pertama.

Hanya selepas 24 minit permainan barulah Malaysia dapat melakukan percubaan menerusi Adam Nor Azlin yang menanduk bola sepakan sudut Safawi Rasid, namun tidak menepati sasaran.

Malaysia terus garang mengasak untuk mencari gol pembukaan dan usaha itu hampir berhasil menerusi rembatan deras Azam Nor Abdul Azih pada mini ke-30 yang hanya sedikit melepasi palang gol.

Thailand terlebih dahulu memecah kebuntuan jaringan m-39 apabila penjaga gol Malaysia, Haziq Nadzli melakukan kesilapan tertumbuk bola sepakan sudut Sasalak Haiprakhon ke gawang sendiri.

Lapan minit bersambung babak kedua, Adam menjadi penyelamat pintu gawang Malaysia daripada dibolosi buat kali kedua apabila kuisannya berjaya menyelamatkan percubaan jarak dekat Worachit Kanitsribumphen ketika Haziq sudah keluar dari posisi.

Anak buah Kim Swee dilihat menggandakan asakan untuk memburu gol penyamaan dengan beberapa gerakan dan peluang terbaik mereka muncul m-78 menerusi rembatan Syazwan Andik Mohd Ishak yang sedikit tersasar di penjuru kiri pintu gol.

Biarpun bertungkus lumus mencari gol penyamaan, namun Malaysa terpaksa akur dengan kekalahan apabila gagal memecahkan kebuntuan jaringan hingga wisel penamat.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 29 Ogos 2017 @ 11:25 PM