FAUZAN bersama pingat yang dimenangi. FOTO Rozainah Zakaria
FAUZAN bersama pingat yang dimenangi. FOTO Rozainah Zakaria
Aida Adilah Mat dan Zatul Iffah Zolkiply


Chukai: Pengalaman nyata memberi kelebihan buat pelumba Giant, Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi yang sekali lagi menguasai saingan Harian Metro Mountain Bike Grand Prix (HMMTB) 2017 Siri Dua di Kerteh, semalam.

Lebih manis, seorang lagi pelumba Giant, Muaz Abdul Rahim menamatkan saingan di kedudukan kedua sekali gus mengesahkan dominasi skuad berkenaan.

Fauzan, 31, yang meraih emas di temasya Sukan SEA Kuala Lumpur baru-baru ini, melepasi garisan penamat dengan catatan 1 jam 19 minit 30 saat dengan Muaz kedua (1:19:34s) manakala Abdul Halim Hasan dari Nadiz Cycling Team ketiga 1:20.33s.

Fauzan yang turut mengungguli saingan siri pertama HMMTB di Bukit Merah berkata, keputusan meninggalkan Jelajah Malaysia yang memasuki peringkat terakhir semalam untuk menyertai HMMTB sangat berbaloi biarpun terpaksa menempuh perjalanan yang panjang untuk sampai ke Terengganu.

“Pada mulanya saya tidak pasti sama ada mahu menyertai siri HMMTB di Kerteh kerana berada di Gunung Jerai namun memikirkan misi dan selepas mendapat pelepasan daripada jurulatih, akhirnya sampai juga saya di sini.

“Kemenangan ini memberikan saya kepuasan biarpun sedikit letih selepas menempuh perjalanan yang panjang.

“Saya mempunyai misi yang perlu direalisasikan iaitu melakar sejarah muncul juara keseluruhan buat kali keempat berturut-turut dalam siri perlumbaan HMMTB ini,” katanya.

FAUZAN( kiri) bersama Muaz menamatkan saingan HMMTB 2017 Siri Dua di Kerteh. FOTO Rozainah Zakaria
FAUZAN( kiri) bersama Muaz menamatkan saingan HMMTB 2017 Siri Dua di Kerteh. FOTO Rozainah Zakaria

Hadiah kepada pemenang disampaikan Ketua Pegawai Eksekutif The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad, Datuk Abdul Jalil Hamid, Ketua Pegawai Eksekutif Affin Islamic Bank Berhad, Nazlee Khalifah, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur Kemudahan Awam, Tenaga dan Teknologi Hijau Terengganu merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri Kemasik, Ir Rosli Othman, Ketua Bahagian Pejabat Majlis Perbandaran Kemaman Cawangan Kerteh, Anita Othman, Ketua Pegawai Komersial NSTP, Alfian Abu Talib dan Pengarang Eksekutif (Rencana & Pengeluaran) Harian Metro, Othman Mamat.

Juara, naib juara dan pemenang tempat ketiga setiap kategori masing-masing membawa pulang RM1,000, RM700 dan RM500 berserta pingat.

Sementara itu, Masziyaton Mohd Radzi mengungguli kategori wanita terbuka. Pelumba dari Kedah itu merekodkan 1:34.52s untuk menewaskan pencabar utama, Sarocha Kamonlakhon dari Thailand All Star (1:37.26s) dan Noor Azian Alias dari Deuter Pinky di tangga ketiga (1:38.07s).

Kategori remaja dikuasai Muhammad Yusri Shaari 1:23.11s diikuti Khairul Aniq Mohamad Ghazali (SBS Giant) 1:23.36s dan Nati Samansanti (Haatyai MTB Thailand) 1:23.31s.

Bagi kategori Junior Master lelaki, Mohd Zukri Tahir dari pasukan Polygon Malaysia muncul juara dengan catatan 1:23.46s diikuti Surachet Sun Jui (Thailand All Star, 1:25.17s) dan Azizulazli Shaari (1:26.11s).

Kategori lelaki senior Master dimenangi Muhammad Razani Hussain dengan catatan 1:27.05s diikuti pencabar dari Thailand All Star, Prasert Chitmart 1:29.03s dan Tan Chee Yong dari pasukan SBS Giant 1:29.06s.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 8 Oktober 2017 @ 3:25 AM