ANTARA ahli kumpulan kongsi gelap yang ditahan. FOTO NSTP
ANTARA ahli kumpulan kongsi gelap yang ditahan. FOTO NSTP
Safeek Affendy Razali

Kuala Lumpur: Dua kumpulan kongsi gelap iaitu Geng 360 Devan dan Geng 24 dianggap paling kaya dan berpengaruh berikutan mampu mengumpul kekayaan hingga jutaan ringgit hasil jenayah terancang yang dilakukan.

Kegiatan itu dibongkar apabila Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman merampas sekurang-kurangnya lebih RM40 juta wang tunai dan aset daripada keseluruhan tindakan terhadap kumpulan jenayah terancang itu sejak tahun 2016 hingga kini.

Berdasarkan rekod, rampasan paling tinggi dilakukan ke atas kumpulan Geng 360 Devan dari Selangor yang dikesan menjalankan aktiviti penyeludupan dan pengedaran dadah bagi menjana pendapatan kumpulan terbabit.

Rampasan kedua pula dilakukan ke atas Geng 24 dari Pulau Pinang yang didapati terbabit dalam kegiatan bunuh, senjata api, penyeludupan dan pengedaran dadah, samun, pemerasan dan culik.

ANTARA aset dan wang tunai disita oleh polis milik kumpulan jenayah terancang. FOTO NSTP
ANTARA aset dan wang tunai disita oleh polis milik kumpulan jenayah terancang. FOTO NSTP

Timbalan Pengarah Risikan/Operasi, Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata, setiap tindakan sita dan rampasan aset kumpulan berkenaan tertakluk bawah Akta Pengubahan Wang Haram (AMLA).

“Tindakan rampasan ini bagi membolehkan pihak polis melakukan pencegahan ke atas kumpulan jenayah terancang untuk membiayai keganasan dan hasil daripada aktiviti haram mereka.

“Ini kerana apabila tiada aset atau harta mereka di sita, setiap pergerakan atau tindakan kumpulan itu pada masa akan datang lumpuh sepenuhnya,” katanya dalam satu temu bual khas bersama wartawan.

HUZIR Mohamed. FOTO Eizairi Shamsudin
HUZIR Mohamed. FOTO Eizairi Shamsudin

Huzir Mohamed berkata, kebanyakan perbalahan antara orang kanan dalam setiap kumpulan juga hingga berlaku pertumpahan darah disebabkan perebutan kuasa untuk menjadi pemimpin.

“Tujuannya untuk memiliki sebahagian besar imbuhan lumayan dalam kumpulan terbabit yang kebanyakannya bergantung kepada jawatan atau mengikut susunan hieraki kumpulan.

“Paling tinggi jawatan dia dalam sesebuah kumpulan atau geng, individu berkenaan akan menerima imbuhan yang besar,” katanya.

Beliau percaya, apabila semua harta berkenaan dirampas, usaha merekrut ahli baru untuk menyertai sesebuah kumpulan jenayah terancang sukar berikutan ketiadaan aliran tunai.

Malah apabila semua pemimpin sudah diberkas maka aktiviti sesebuah kumpulan jenayah terancang terutama kongsi gelap berkubur begitu saja.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 2 April 2018 @ 8:25 AM