Norizuan Shamsuddin


PESAKIT Para Tiroid, Nurliyana Abdul Raziff, 32, menjalani pembedahan bagi membuang ketumbuhan di bahagian lehernya di Hospital Kuala Lumpur (HKL), hari ini.

Suaminya, Mohd Taufiq Abdullah, 42, berkata, pembedahan dilakukan selepas doktor pakar dari Institut Urologi dan Nefrologi, HKL, mengesahkan keadaan kesihatannya stabil, 7 pagi tadi.

“Pembedahan dilakukan secara setempat di bahagian lehernya bagi membuang Para Tiroid dan dijangka akan mengembil masa selama empat jam.

“Saya dan keluarga berharap semuanya berjalan dengan lancar dan sedang menunggu proses ini selesai.

“€œKami harap semua yang mengenali Liyana dapat mendoakan keselamatannya pada semasa menjalani pembedahan dan selamanya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Harian Metro sebelum ini melaporkan penderitaan Liyana yang disahkan menghidap Para Tiroid sejak 2016 menyebabkan tulang rahangnya membesar dan bahagian dalam mulut terkeluar serta turut menjejaskan penglihatan.

Berat badannya turut menyusut daripada 55 kilogram kepada 23 kilogram manakala ketinggiannya turut menurun daripada 1.5 meter kepada 1.3 meter.

Sebelum ini, doktor pakar tidak mengesyorkan Liyana menjalani pembedahan membuang ketumbuhan tiroid sebaliknya perlu mencari kaedah rawatan sesuai berikutan wanita itu menghidap masalah buah pinggang dan jantung.

Masalah kesihatan itu menyukarkan doktor pakar untuk menjalankan pembedahan kerana Liyana tidak boleh disuntik ubat bius atau diberikan ubat tidur berikutan keadaan jantungnya lemah.

Berita berkaitan

Liyana bedah esok

Berita berkaitan

'Saya tahu dari awal'

Berita berkaitan

Benjolan mulut makin besar [METROTV]

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 13 April 2018 @ 10:58 AM