Skip this ad x
MUHAMMAD Safuan membaca ayat suci al-Quran di Tahfiz Pondok Moden Darussalam Sijangkang, Kuala Langat. FOTO Faiz Anuar
Amir Abd Hamid

Banting: Gementar dan gugup adalah antara perasaan tidak dapat disembunyikan imam remaja yang kali pertama menjadi jemputan mengetuai solat fardu dan sunat Tarawih sepanjang Ramadan di masjid dan surau seluruh negara.

Antara yang menjadi rebutan kariah masjid dan surau untuk menjadi imam solat setiap kali ketibaan bulan mulia umat Islam menjalani kewajipan ibadat puasa ialah pelajar pusat tahfiz.

Pelajar tahfiz di Pondok Moden Darussalam Sijangkang di sini, Muhammad Safuan Muhammad Salleh, 16, mengakui dia diselubungi kebimbangan ketika kali pertama mengimamkan makmum dalam jumlah ramai, selain membabitkan pelbagai peringkat usia dan latar belakang akademik.

“Saya bimbang kalau melakukan kesilapan. Tanggungjawab sebagai imam sangat besar. Disebabkan terlalu risau membuat silap, dada saya berdebar-debar.

“Alhamdulillah, semua perasaan itu lama-kelamaan dapat diatasi dengan pertolongan Allah, selain sokongan penduduk tempatan khususnya imam setempat,” katanya yang dijemput menjadi imam di Surau Al Falah di Taman Selayang Jaya, Batu Caves dekat sini.

Anak yatim yang kehilangan bapanya Muhammad Salleh Lope ketika baru berusia lima tahun itu berkata, sebelum ini dia hanya menjadi imam di pusat tahfiz tempatnya belajar.

“Apa pun, harapan saya dan adik-beradik semoga dengan menghafaz al-Quran serta mengamalkannya dapat memudahkan arwah bapa kami menuju ke syurga nanti.

“Walaupun ayah meninggal dunia akibat sakit barah otak ketika saya kecil, saya dan adik-beradik tidak pernah lupa mendoakannya setiap hari,” katanya yamg juga anak kedua daripada lima adik-beradik.

Selain Muhammad Safuan, tiga adik perempuannya iaitu Syazwana, 14, Khairunnisa, 13, dan Adawiyah, 10, turut belajar di pusat tahfiz berkenaan.

Manakala abang sulungnya Muhammad Zulkifli, 18, sedang melanjutkan pengajian dalam pendidikan al-Quran di Surabaya, Indonesia.


MUHAMMAD Safuan (tengah) bersama rakan membaca ayat suci al-Quran di Tahfiz Pondok Moden Darussalam Sijangkang, Kuala Langat. FOTO Faiz Anuar

Sementara itu, seorang lagi pelajar tahfiz Pondok Moden Darussalam Sijangkang, Muhammad Irfan Sulaiman, 15, kini sudah menghafaz lapan juzuk al-Quran berkata, pada mulanya dia menggelabah apabila pihak pengurusan memilihnya untuk menjadi imam jemputan di Surau Batu 7 Sijangkang.

“Bagaimanapun empat tenaga pengajar pusat tahfiz ini memberikan nasihat agar menggunakan peluang ini untuk memantapkan bacaan al-Quran serta meningkatkan kualiti solat.

“Sebelum mengetuai solat, saya berdoa kepada Allah semoga dipermudahkan tanggungjawab yang diamanahkan ini. Sejujurnya menjadi imam bukan mudah.

“Sebenarnya masih banyak yang perlu saya belajar dalam kehidupan ini. Saya sanggup ditegur sekiranya terdapat kelemahan dan saya berharap dapat istiqamah memperbaiki diri,” katanya.

Muhammad Irfan, adalah anak tunggal dan yatim sejak berusia lapan tahun apabila bapanya, Sulaiman Sani meninggal dunia kerana serangan jantung.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 24 Mei 2018 @ 5:42 AM