TAMPIL dengan lagu pop balada selepas sekian lama didorong keluarga.
TAMPIL dengan lagu pop balada selepas sekian lama didorong keluarga.
Ardini Sophia Sina


Sejak kecil Acha, 27, sudah mendapat sokongan keluarga dan rakan untuk menceburi bidang nyanyian secara serius.

Bagaimanapun, sifat pemalu dan rendah diri membuatkan dia mengambil masa lama sebelum terjun ke bidang itu.

Namun, selepas mendapat sokongan terus-menerus daripada individu yang rapat dengannya, pemilik nama sebenar Nur Aishah Shari ini akhirnya memberanikan diri untuk menunjukkan bakatnya kepada umum.

Selain Allahyarham Achik Spin yang juga abangnya, antara adik-beradik Acha turut terjun dalam bidang sama ialah Awis, Khalis dan Tajul.

“Sejak arwah Achik masih ada lagi saya diberikan sokongan untuk menceburi bidang seni. Keluarga dan rakan memberikan semangat supaya saya cuba menjadi penyanyi.

“Tetapi, ketika itu sikap pemalu dan rendah diri terlalu menguasai diri hinggakan saya tidak ada keberanian cuba nasib jadi penyanyi. Bagaimanapun, keluarga tidak putus-putus memberikan sokongan hingga akhirnya saya mencuba nasib,” katanya.

Terbaru, gadis ini tampil dengan lagu pop balada berjudul Kejam.

Walaupun meminati genre dangdut, dia perlu mempunyai strategi untuk memperkenalkan namanya sebagai penyanyi.

Tidak mahu menumpang populariti yang sudah dicipta adik-beradiknya yang lain, Acha sedar dia perlu berusaha memperlihatkan bakatnya tanpa perlu bergantung dengan orang lain.

Bagaimanapun, Acha tidak terasa hati jika umum ingin terus mengaitkan dirinya dengan adik-beradik.

Katanya, dia bangga ada abang dan adik yang berjaya dalam bidang nyanyian.

“Saya sedikit pun tidak ada rasa mahu menumpang populariti mereka semata-mata mahu mengembangkan lagi kerjaya. Saya berusaha keras untuk mempamerkan bakat supaya dikenali kerana diri sendiri dan bukan kerana adik-beradik.

Sementara itu, bercerita mengenai persiapan Aidilfitri, Acha selalunya akan menyediakan tiga pasang baju raya dan lebih suka membeli yang sudah siap dijahit.

Tidak terlalu cerewet, Acha tak terlalu terikat dengan warna tema mahupun membuat persiapan awal.

“Biasanya saya orang terakhir yang membuat persiapan raya. Saya tidak kisah sangat warna baju. Kalau kualiti kain, harga dan rekaan itu menepati cita rasa, saya akan terus beli,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 9 Jun 2018 @ 6:47 AM