Balqis Jazimah Zahari


USIA menjangkau 80-an bukan penghalang kepada Hussain Abdul Rahman, 84, untuk sekali lagi mendirikan rumah tangga dengan pilihan hatinya Kamsiah Adam, 66.

Kedua-dua mempelai yang juga pelajar Pusat Pendidikan Al Barakah di Ipoh itu selamat dinikahkan di surau di pusat berkenaan, hari ini.

Hussain ketika ditemubual berkata, dia baharu sahaja mengikuti pengajian di pusat pendidikan itu tiga bulan lalu dan bertuah dapat dipertemukan pasangan hidupnya itu.

“Saya berterima kasih dengan cadangan yang dimulakan oleh Pengetua Pusat Pendidikan Al Barakah, Datuk Mohd Kazim Elias atau Ustaz Kazim yang melihat saya keseorangan, jadi dia mencarikan jodoh.

“Perkahwinan ini kerana mahu menambah ibadah dan diharap dengan doa semua, kami akan lebih aman dan tenang untuk beribadah di sini (Pusat Pendidikan Al Barakah),” katanya yang sah menjadi suami Kamsiah dengan hanya sekali lafaz.

Hussain yang berasal daripada Pontian, Johor, berkata, perkahwinan itu adalah kali ketiga dan kini mempunyai tujuh orang anak, 17 cucu dan seorang cicit.

Katanya, dia pernah belajar di Makkah selama lapan tahun dan menjadi Penyelia Sekolah-Sekolah Agama Negeri Johor serta berpengalaman menjadi imam di Masjid Universiti Islam Antarabangsa (UIA) selama 12 tahun.

“Mudah-mudahan saya dipanjangkan umur, dapat mencari ketenangan dalam beribadah dan dapat mengikuti lebih banyak ilmu pengajian berkaitan agama yang ada di sini,” katanya.

PASANGAN pengantin bergambar bersama keluarga selepas majlis pernikahan, hari ini. FOTO Effendy Rashid
PASANGAN pengantin bergambar bersama keluarga selepas majlis pernikahan, hari ini. FOTO Effendy Rashid

Pasangannya, Kamsiah pula berkata, tempoh perkenalan mereka tidak lama dan menerima pasangannya itu kerana Allah disebabkan melihat Hussain mempunyai keistimewaan tersendiri.

“Saya pernah belajar berkenaan fisioterapi di Australia, saya jadi tergerak hati untuk menerima apabila melihat keadaan dia yang sakit lutut, saya berniat mahu menjaganya,” katanya yang mempunyai tiga anak dan empat cucu.

Berasal dari Taiping, Kamsiah sebelum ini menetap di Kuala Lumpur, namun kini sudah menjadi penghuni Pusat Pendidikan Al Barakah sejak tiga tahun lalu.

Sementara itu, Ustaz Kazim berkata, perkahwinan itu adalah yang keenam membabitkan pelajar dan penghuni di institusi berkenaan.

“Alhamduillah hari ini kita dapat satukan mereka berdua, saya bersyukur Al Barakah bukan setakat tempat pengajian tetapi juga tempat menjalinkan hubungan silaturahim.

“Perkahwinan ini mencatat rekod di sini, kerana Hussain adalah pelajar yang paling ‘senior’ di Al Barakah,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 22 Julai 2018 @ 4:22 PM
HUSSAIN dan isteri Kamsiah yang bertemu jodoh di Pusat Pendidikan Al Barakah, Ipoh. FOTO Effendy Rashid
HUSSAIN dan isteri Kamsiah yang bertemu jodoh di Pusat Pendidikan Al Barakah, Ipoh. FOTO Effendy Rashid