KEADAAN perkampungan di Lombok selepas dilanda gempa bumi seminggu lalu. FOTO Salman Hamat
KEADAAN perkampungan di Lombok selepas dilanda gempa bumi seminggu lalu. FOTO Salman Hamat
Salman Hamat

Lombok: Biarpun selepas seminggu kejadian gempa bumi dengan kekuatan 6.4 pada skala Richter kepulauan ini berlalu, masih ramai penduduk trauma dan tidak berani bermalam di kediaman mereka.

Penduduk yang ditemui berkata, mereka khuatir faktor keselamatan berikutan gempa susulan kerap berlaku termasuk dengan kekuatan 4.2 skala Richter kelmarin.

Suri rumah Aton Ibhodi, 24, dari Desa Sembalung Lawang, Lombok Timur, berkata, penduduk menganggap gempa yang berlaku paling kuat pernah dirasai mereka setakat ini.

Katanya, seperti kanak-kanak lain, anak perempuannya Husnitati Atin, 6, masih trauma apabila rumah mereka tiba-tiba bergoyang akibat gempa dalam kejadian jam 5.47 pagi 28 Julai lalu.

“Ketika kejadian, saya sedang menyapu sampah di halaman rumah manakala anak sedang tidur di dalam bilik. Tiba-tiba seluruh isi rumah bergegar tanpa sebarang petanda akan berlaku bencana.

“Mujur anak yang terjaga terus berlari keluar mencari saya. Memang saya berasa amat bersyukur ketika itu sebab sekeluarga terselamat.

“Memang benar gempa tidak merobohkan rumah kami tetapi anak mungkin cedera terkena runtuhan atau barang terjatuh akibat gempa sekiranya lambat mengambil tindakan keluar dari rumah,” katanya.

Terdahulu Aton ditemui di pusat penempatan sementara (Posko) Desa Sembalun Lawang yang menjadi tempat perlindungan penduduk kampung sejak seminggu lalu.

Lokasi itu persinggahan sukarelawan Muslim Care Malaysia Society (Muslim Care) yang mengagihkan bantuan makanan, ubat-ubatan serta keperluan asas lain.

PENDUDUK yang bimbang gegaran susulan  berlindung di khemah selepas gempa bumi   melanda Pulau Lombok, Indonesia. FOTO Salman Hamat
PENDUDUK yang bimbang gegaran susulan berlindung di khemah selepas gempa bumi melanda Pulau Lombok, Indonesia. FOTO Salman Hamat

Sumbangan masih boleh disalurkan ke akaun Muslim Care Malaysia di Maybank, 564490413882. Maklumkan sumbangan anda kepada Setiausaha Agung Muslim Care Malaysia Ustaz Ahmad Rashdan Ikhsan di talian 017-3333881

Selain itu, beberapa doktor yang turut serta dalam misi kali ini turut memberikan rawatan kepada mangsa gempa yang mengalami masalah kesihatan tidak serius seperti demam, luka kecil dan batuk.

Posko berkenaan menempatkan ratusan wanita, kanak-kanak dan warga emas yang risau untuk pulang ke rumah masing-masing berikutan gempa susulan masih berlaku.

Berkongsi pengalaman sama, Roya Empawati, 35, berkata, gempa hari pertama berlarutan hampir empat minit namun tidak menyebabkan kediamannya mengalami kerosakan serius.

“Rumah sekadar retak tetapi kami memang takut nak pulang. Kami cuma pulang ke rumah untuk memeriksa kerosakan dan ambil barangan penting sahaja sebelum kembali ke Posko.

“Setiap kali gempa susulan berlaku, kami berdoa serta berzikir dan bertakbir supaya sekiranya gegaran berlaku lagi ia tidak sekuat seperti sebelum ini.

“Sekarang semua rutin harian dilakukan di luar rumah termasuk mandi, memasak, makan dan tidur. Kami tidak mahu ambil risiko sehinggalah gempa benar-benar sudah reda,” katanya.

Seorang lagi penduduk, Nani Miwarni, 40, mendakwa sudah berlaku kira-kira 420 gegaran susulan sederhana dan lemah sejak hari pertama bencana itu melanda.

SUKARELAWAN  menyantuni mangsa gempa bumi. FOTO Salman Hamat
SUKARELAWAN menyantuni mangsa gempa bumi. FOTO Salman Hamat

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 5 Ogos 2018 @ 4:28 AM