BEBY Maembong mengenakan kostum ikan duyung ketika sesi foto di Pantai Remis, Kuala Selangor. FOTO NSTP
BEBY Maembong mengenakan kostum ikan duyung ketika sesi foto di Pantai Remis, Kuala Selangor. FOTO NSTP
Norhadiani Baharom

Kuala Lumpur: Kelibat puteri duyung persis watak Ariel di dalam filem Walt Disney The Little Mermaid menarik perhatian ramai.

Kelihatan bersantai di atas tambakan batu di Pantai Remis, Kuala Selangor, sambil memegang cermin tangan, aksi duyung yang cantik berambut merah berombak dan lebat melebihi paras pinggang itu, cukup mempesonak an.

Bagaimanapun, dia bukanlah puteri duyung seperti kisah mitos yang pernah diceritakan semasa zaman kanak-kanak dulu.

Sebaliknya, puteri duyung yang dikenali sebagai Beby Maembong itu salah seorang peminat kisah legenda The Little Mermaid yang merealisasikan impiannya untuk menjadi puteri duyung dengan memakai kostum Mermaid.

Diajukan soalan kepada Beby Maembong atau nama sebenarnya Nurulaini Ismail, 29, mengapa dia amat meminati Puteri Duyung sedangkan terdapat banyak kisah puteri legenda yang cukup popular misalnya Cinderella, Beauty And The Beast, Snow White and Rapunzel?

Beby ketika ditemui dalam sesi fotografi di The Kabin, Jalan Haji Zainal, Jeram berkata, kalau diikutkan kisah puteri ini semuanya hampir sama namun yang menjadi perhatiannya watak Ariel dalam filem The Little Mermaid.

Bagi Beby, watak puteri duyung itu mempunyai personaliti menawan kerana semangat juangnya yang tinggi, ditambah pula dengan pinggangnya yang ramping serta wajahnya yang jelita.

“Termasuk dengan rambut saya. Kalau perasan rambut Mermaid itu berwarna merah dan panjang kan? Jadi saya memang sengaja memilih warna sama dan menyimpan rambut panjang kerana ingin kelihatan seperti Mermaid berkenaan,” katanya yang mengenakan kostum tajaan Centrestage Vision Dynamic itu dan gaya rambut oleh Hilmi Awall.

Personaliti yang ada pada Mermaid itu membuatkan Beby gigih berusaha untuk mendapatkan apa yang diinginkan.

Begitulah juga sikap Beby dalam melakukan sesuatu terutamanya dalam perniagaan.

Ditanya, apakah dia pernah disapa dengan panggilan Mermaid, Beby berkata, ketika perayaan Aidilfitri yang disambut di Terengganu, ramai kanak-kanak bertanya kepadanya “Adakah awak Mermaid? Saya iyakan saja.

BEBY Maembong mengenakan kostum ikan duyung ketika sesi foto di Pantai Remis, Kuala Selangor. FOTO NSTP
BEBY Maembong mengenakan kostum ikan duyung ketika sesi foto di Pantai Remis, Kuala Selangor. FOTO NSTP

“Bayangkan saya dan adik boleh menonton cerita Mermaid yang sama berulang kali tanpa jemu.

“Kami berdua memang suka sangat nak jadi duyung. Kalau pergi ke pantai itu selalu feeling Mermaid,” katanya yang mendapatkan khidmat jurusolek Barrinamat (Kak Bar) dan tajaan pakaian Shanell Harun.

Barangkali ramai yang tidak percaya, wanita ini sebenarnya mempunyai empat orang anak.

Mendirikan rumah tangga di usia muda iaitu 19 tahun, lebih mengejutkan dia mempunyai ukuran pinggang 58 sentimeter seperti Mermaid!

Ini bermakna, Beby antara individu popular di Malaysia yang mempunyai ukuran pinggang terkecil selepas Allahyarham Puan Sri Saloma yang masih memegang rekod pinggang 53 sentimeter.

Mempunyai pinggang ‘secekak’ juga hasil memakai bengkung jenamanya sendiri, antara usaha yang dilakukan Beby untuk kelihatan seperti Mermaid.

“Kalau kita lihat bentuk tubuh mermaid sangat cantik terutamanya pinggangnya yang ramping. Dengan status saya sebagai seorang ibu beranak empat mustahil untuk mendapatkan pinggang dengan ukuran 23 inci (58sm), namun semuanya tidak mustahil dengan memakai bengkung Slimdollz dan Waist Trainer.

“Dulu saya pernah gemuk dan berat mencecah 76 kilogram. Suami mengambil gambar ketika saya berbaring dan tunjukkan kepada saya. Gemuknya saya masa itu.

“Sangat sedih rasanya sebab tidak dapat jadi seperti Mermaid yang mempunyai pinggang ramping.

“Dek kerana gambar itu juga saya bertekad untuk menguruskan badan dan merampingkan pinggang menggunakan produk saya sendiri kerana saya yakin dengan keberkesanan produk.

“Apatah lagi, pada masa itu saya menjual produk bengkung dan orang tertanya-tanya jual bengkung tapi pemilik produk sendiri tak kurus,” katanya dalam masa dua bulan dia mempunyai berat badan 52 kilogram.

BEBY Maembong mengenakan kostum ikan duyung di kolam renang. FOTO NSTP
BEBY Maembong mengenakan kostum ikan duyung di kolam renang. FOTO NSTP

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 25 November 2018 @ 7:38 AM
Kabinet Malaysia 2020