MAWADDAH  memegang buku yang diterbitkan ibu dan ayahnya.
MAWADDAH memegang buku yang diterbitkan ibu dan ayahnya.
Redzuan Muharam


KUALA LUMPUR: “Saya terima Mawaddah sebagai anugerah tidak ternilai daripada Allah SWT. Selagi hidup, saya dan isteri menjaga amanah ini dengan sebaik mungkin,” kata Dr Mahyudin Ahmad, 41, bapa Mawaddah, 9, yang menghidap Sindrom Wolf Hirschhorn (WHS), sejenis sindrom kecelaruan kromosom dan penyakit jantung berlubang.

Sindrom itu menyebabkan tulang belakang Mawaddah bengkok selain tidak dapat berkomunikasi dengan baik dan bergerak tanpa bantuan individu sekeliling.

Selain itu, WHS juga menyebabkan proses tumbesaran fizikal serta perkembangan mental Mawaddah perlahan berbanding kanak-kanak seusianya.

Menurut Mahyudin, dia dan isteri, Noor Asmin Mohamad Khassim, 40, dimaklumkan mengenai sindrom dihidapi Mawaddah selepas sebulan kelahiran anak bongsunya itu.

Meskipun sedih, Mahyudin dan isterinya reda dengan ketentuan itu serta menganggap ia sebagai ujian bagi menduga kesabaran serta kecekalan mereka dalam membesarkan anak kurang upaya.

“Mawaddah dilahirkan di Hospital Leicester, United Kingdom (UK) pada 4 Disember 2009 ketika saya menyambung pengajian peringkat ijazah doktor falsafah (PhD) di sana.

“Dia lahir dengan berat 1.82 kilogram dan doktor membuat keputusan membuat ujian darah selepas mendapati bentuk muka terutama pada bahagian hidung dan matanya ada kelainan.

“Hasil ujian mendapati Mawaddah menghidap WHS bukan disebabkan faktor genetik sebaliknya berikutan kehilangan sebahagian daripada kromosom keempat. Sebagai bapa, saya reda menerimanya walaupun tiada pengetahuan mengenai sindrom berkenaan ketika itu,” katanya yang kini bertugas sebagai pensyarah di Fakulti Pengurusan dan Perniagaan Universiti Teknologi MARA (UiTM) Arau, Perlis.

Menurutnya, sejak menetap di UK, Mawaddah dihantar menjalani sesi terapi dan diteruskan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar Kedah selepas mereka sekeluarga pulang ke Malaysia pada Januari 2012.

DR Mahyuddin bersama keluarganya.
DR Mahyuddin bersama keluarganya.

Katanya, sesi terapi itu membabitkan latihan cara kerja, fisioterapi dan pertuturan selain Mawaddah turut dihantar ke Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Jitra, Kedah sejak 2014.

“Mawaddah pernah menjalani pembedahan ketika berusia 45 hari selepas doktor mendapati lubang pada diafragma yang menyebabkannya sukar bernafas. Sejak umur 8 bulan, dia kerap sawan dan ditahan di hospital.

“Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dia tidak lagi diserang sawan, cuma Mawaddah belum dapat menguruskan diri sendiri.

“Kami bekerjasama menguruskannya dam tugas itu diambil alih pengasuh ketika kami di tempat kerja.

“Saya bertuah dikurniakan anak syurga dan tidak pernah rasa terbeban sepanjang menjaga Mawaddah, malah menganggapnya seperti tetamu kenamaan yang berhak mendapat layanan istimewa,” katanya.

Sementara itu, Noor Asmin yang berkhidmat sebagai guru di Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Darulaman, Jitra berkata, demi berkongsi kisah anaknya, dia dan suami menerbitkan buku bertajuk Mawaddah Yang Istimewa sebagai rujukan ibu bapa yang ada anak istimewa terutama 15 keluarga WHS di negara ini.

Katanya, penerbitan buku itu diharap menjadi inspirasi kepada masyarakat supaya lebih peka dengan keperluan OKU tanpa mengira latar belakang.

“Ketika dimaklumkan mengenai sakit Mawaddah, saya amat terkejut, kerap menangis dan mengambil masa dua minggu menerima hakikat itu.

“Mujur suami memberi semangat supaya dapat ber membesarkan Mawaddah dan dua abangnya, Muammar, 16, dan Ayman, 14.

“Zahirnya dia dilahirkan dengan kekurangan, namun Mawaddah ada banyak kelebihan. Saya bersyukur ada anak istimewa berbangga kerana terpilih memikul amanah ini,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 5 Disember 2018 @ 9:00 AM