Diana, kakak serta Linda bersama ibu mereka, Rasimah (kiri sekali) dan Linda bersama ibunya.
Sudirman Mohd Tahir
sudirman@hmetro.com.my


TANGAN kiri ibu kepada penyanyi Linda Rafar dan Diana Rafar iaitu Rasimah Abd Rahman, 73, dipotong akibat jangkitan kuman yang merebak ke dalam darah.

Diana berkata, ibunya yang masih belum sedarkan diri sepenuhnya tidak tahu jika sebelah tangan dipotong pagi tadi di Hospital Shah Alam.

“Tiga bulan lalu mak dimasukkan ke hospital akibat gigitan serangga hingga dimasukkan ke unit rawatan rapi. Selepas itu, mak ada jalani pembedahan namun sakit tak sembuh juga.

“Minggu lepas mak mengadu rasa sakit yang teruk dan dia dimasukkan ke hospital sekali lagi. Selepas diperiksa, doktor maklumkan kuman merebak ke darah.

“Selepas berbincang bersama adik-beradik, kami sepakat untuk mak jalani pembedahan untuk potong tangan yang kena jangkitan. Mak tak tahu pun,” katanya kepada Harian Metro.

Diana berkata, dia dan adik-beradik lain tidak sampai hati untuk memberitahu keadaan terkini ibu mereka.

“Buat masa sekarang mak sudah sedar tapi masih dalam keadaan lemah. Kami adik-beradik tak sampai hati nak beritahu yang tangan mak sudah dipotong.

“Cuma, saya minta jasa baik semua peminat, keluarga dan rakan mendoakan supaya mak saya terus kuat dan kembali sihat seperti biasa,” katanya.

Menurut Diana, meski hanya tangan ibunya dipotong, dia berasakan seperti kehilangan orang tersayang itu.

“Alhamdulillah, proses pembedahan mak berjalan lancar. Walaupun berat untuk kami terima keadaannya tetapi kami kena kuat dan berikan sokongan kepada mak.

“Walaupun hanya tangan dipotong tetapi perasaan dilalui sekarang seperti kehilangan orang tersayang. Kuatkan kami ya Allah.

“Tangan yang dipotong kena melalui proses mandi, kafan dan kebumi. Terima kasih kepada ustazah yang banyak membantu melancarkan proses ini,” katanya.

Sementara itu, Linda berkata, dia berasa sangat lemah melihatkan keadaan ibunya kini.

“Sejujurnya, saya tak kuat untuk harungi semua dugaan ini. Tapi, saya percaya setiap ujian itu ada ganjaran yang Allah janjikan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 12 Disember 2018 @ 10:29 PM