Wartawan NSTP


BARISAN Nasional (BN) berjaya mempertahankan kerusi Parlimen Cameron Highlands selepas calonnya, Ramli Md Noor diumum menang dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) kali ini dengan majoriti lebih besar.

Beliau memperoleh 3,238 undi majoriti atau 12,078 undi keseluruhan daripada 89 saluran undi sehingga penjumlahan tamat jam 8.30 malam.

Keputusan itu diumumkan Pegawai Pengurus PRK Parlimen Cameron Highlands, Datuk Ishak Md Napis di pusat penjumlahan rasmi undi di Dewan Gemilang Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Ahmad Shah di Tanah Rata, di Cameron Highlands.

Berdasarkan keputusan rasmi itu, Ramli menewaskan tiga lagi pencabarnya iaitu calon Pakatan Harapan (PH), M Manogaran serta dua calon bebas, bekas pensyarah kanan Institut Aminuddin Baki, Sallehudin Ab Talib dan Wong Seng Yee yang juga petani tempatan.

Manogaran, yang tiga kali bertanding di kerusi berkenaan sebelum ini memperoleh 8,800 undi, sementara Sallehudin (314 undi), dan 276 undi diperoleh Seng Yee.

Peratus keluar mengundi pula direkodkan sebanyak 68.79 peratus, sementara undi ditolak berjumlah 568 undi.

Dengan kemenangan Ramli itu, menyaksikan sejarah tercipta apabila wakil tunggal mewakili masyarakat Orang Asli bakal diangkat menjadi wakil rakyat bagi mengisi satu slot kerusi di Dewan Rakyat.

Buat pertama kalinya sejak siri PRK selepas Pilihan Raya Umum (PRU) Mei lalu juga, BN berjaya mencapai kemenangan, biarpun dua PRK terdahulu menyaksikan calonnya tewas iaitu di PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis dan DUN Balakong.

BN tidak meletakkan calon dalam dua PRK iaitu di DUN Seri Setia dan Parlimen Port Dickson, namun memberi sokongan kepada wakil PAS.

Biarpun jumlah undi majoriti dicapai BN bertambah kali ini, keputusan PRK ini tidak mengubah struktur pentadbiran Putrajaya, sebaliknya menyaksikan trend sokongan pengundi di kerusi ini masih kekal sama seperti PRU lalu, di samping bukti kejayaan kerjasama BN dan PAS.

Pada PRK kali ini, seramai 32,009 orang layak mengundi termasuk 247 pengundi awal, 12 pengundi tidak hadir serta 385 pengundi kurang upaya.

PRK itu diadakan selepas Mahkamah Pilihan Raya pada 30 November lalu mengisytiharkan kemenangan Datuk C Sivarraajh daripada BN dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) Mei tahun lalu, terbatal dan tidak sah apabila didapati berlaku amalan rasuah untuk mempengaruhi pengundi di kawasan itu.

Sivarraajh, pada PRU lalu yang berdepan saingan lima penjuru, menang di kerusi itu selepas memperoleh 10,307 undi, manakala Manogaran meraih 9,710 undi. Calon PAS, Wan Mahadir Wan Mahmud memperoleh 3,587 undi, Parti Sosialis Malaysia (PSM), B Suresh Kumar (680 undi) dan calon Berjasa, Mohd Tahir Kassim, 81 undi.

PRK ini adalah yang kelima selepas PRU-14 dengan tiga pilihan raya sebelum ini adalah membabitkan DUN Sungai Kandis, Seri Setia dan Balakong di Selangor serta PRK Parlimen Port Dickson.

  • Lagi berita berkaitan PRK Cameron Highlands
  • Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 26 January 2019 @ 8:44 PM