Nur Lela Zulkipli


LELAKI yang merompak dan mencederakan wanita di dalam lif dekat Stesen Transit Aliran Massa (MRT) Taman Mutiara, Cheras pada 14 Februari lalu didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini.

Tertuduh, G Thinathayaalan, 26, yang juga pekerja pembaikan pendingin hawa bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Mahyun Talib.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa dengan sengaja melakukan rompak sehingga menyebabkan kecederaan terhadap mangsa yang juga pengurus bank, Lee Meei Shan, 48, di dalam lif Stesen Transit Aliran Massa (MRT) Taman Mutiara pada 6.45 pagi.

PEKERJA pembaikan penghawa dingin, G Thinathayaalan, 25 yang dirakam membelasah dan menyamun wanita dalam kejadian di lif di Stesen Transit Aliran Massa (MRT) Taman Mutiara, Cheras, dua minggu lalu, didakwa di Mahkamah Sesyen. FOTO Mahzir Mat Isa

Tertuduh didakwa dengan sengaja melarikan kad pengenalan, lesen memandu, kad ATM Maybank dan Hong Leong, kad kredit Maybank dan CIMB dan wang tunai RM400.

Pertuduhan itu didakwa mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan, yang boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan denda atau sebat.

Pendakwaan yang dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Timbalan Pendakwa Raya N Joy Jothi tidak menawarkan jaminan kerana ia adalah satu kejadian yang kejam terhadap mangsa.

“Kes ini juga sudah menjadi tular memandangkan ia dirakam melalui kamera litar tertutup (CCTV).

“Mohon jaminan tidak dibenarkan berikutan kejadian ini adalah sangat kejam,” katanya.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam tidak membuat sebarang rayuan untuk dijamin.

Mahkamah kemudiannya tidak membenarkan jaminan dan menetapkan 15 Mac bagi tarikh sebutan dan serahan dokumen.

Pada 14 Februari lalu, mangsa dikatakan berada dalam lif berkenaan bersama tertuduh sebelum dibelasah dan disamun lelaki itu.

Akibat kejadian itu, mangsa cedera di dahi dan badan serta dirawat di hospital.

Berita berkaitan

Pasukan petugas khas pantau MRT

Botak pun dapat cam jugak...[METROTV]

Direman seminggu

[UPDATE] Suspek belasah dalam lif ditahan

Suspek samun dalam lif MRT dikenal pasti

Ganjaran RM10,000 buru penyamun MRT

Belasah, samun dalam lif [METROTV]

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 1 Mac 2019 @ 12:35 PM