MENTERI di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa. FOTO Haiz Sohaimi
Siti A'isyah Sukaimi


UNIT Pemantauan Isu Hina Islam ditubuhkan bagi memantau penulisan atau provokasi bersifat menghina Nabi Muhammad SAW serta agama Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mujahid Yusof berkata, penubuhan unit yang memantau tindak-tanduk pihak tidak bertanggungjawab itu berikutan berlaku kes menghina Nabi Muhammad SAW dan perbuatan mempersenda agama Islam.

Katanya, inisiatif menubuhkan unit yang diselia oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) itu akan melakukan pemantauan membabitkan semua platform media termasuk media sosial.

"Saya juga sudah meminta unit pemantau ini menerima sebarang aduan berkaitan penghinaan Nabi Muhammad SAW dan agama Islam, seterusnya dengan segera membuat laporan polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

"Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat atau aduan, sila WhatsApp segera ke talian hotline 010 3005260 atau emelkan kepada [email protected]," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, beliau berharap semua pihak dapat berganding bahu bagi menjaga dan mengekalkan keharmonian negara.

"Saya percaya, pihak berkuasa sudah melakukan tindakan sewajarnya untuk menangani isu ini. Di pihak saya Menteri Agama sama sekali tidak akan berkompromi dengan perbuatan menghina Nabi Muhammad SAW serta agama Islam.

"Negara kita mempunyai undang-undang, pihak yang bersalah mesti dijatuhkan hukuman setimpal," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 7 Mac 2019 @ 10:57 AM