Balqis Jazimah Zahari


“ACAP...Acap..mak kat sini...balik Acap,” demikian panggilan pilu ibu Mohammad Ashraf Hassan, 29, dalam usaha mencari peserta Gopeng Ultra Trail yang hilang sejak 23 Mac lalu.

Walaupun ada masalah kesihatan jantung, Siti Maznah Khamis, 62, menggagahkan diri memasuki hutan dan mendaki bukit di kawasan anak kelima daripada tujuh beradik itu dipercayai hilang.

Rakaman video usaha keluarga mencari mangsa yang mesra dipanggil Acap dikalangan keluarga dan rakannya itu tersebar hari ini dan video itu meruntun hati mereka yang menontonnya.

Sejak kehilangan Pembantu Makmal di Klinik Kesihatan Daerah Muar, Johor itu dilaporkan, ahli keluarganya berkumpul di situ bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai kehilangan mangsa selain turut membantu operasi mencari dan menyelamat (SAR) yang kini memasuki hari ke-10.

Abangnya, Mohd Zahiruddin, 35, berkata, mereka tidak pernah putus harapan dan akan terus berusaha mencari Acap setiap hari tidak kira waktu hingga jumpa.

“Ibu ada sakit jantung, tetapi semangatnya kuat untuk mencari Acap termasuk mendaki bukit serta masuk hutan walaupun pada waktu malam.

“Kami sekeluarga sejak dari awal hingga kini masih berusaha mencarinya dengan menyusuri laluan larian, kawasan sungai dan hutan bersama pasukan SAR serta penduduk kampung,” katanya hari ini.

Menurutnya, ibu bapanya serta kakak dan adik-adik lain turut membantu mencari dan mereka menetap di inap desa berhampiran bagi memudahkan urusan pencarian.

“Selain menyertai operasi mencari kami turut berusaha cara perubatan Islam dengan mendapatkan bantuan ustaz serta ibu juga tak pernah putus membuat solat hajat memohon Acap segera ditemui.

“Belum ada sebarang petunjuk setakat ini mengenai keadaan dan lokasi di mana adik berada dan kami mohon orang ramai turut sama mendoakan agar Acap dijumpai,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Acara Gopeng Ultra Trail 2019, Muhammad Irwan Yusuf berkata, larian terbabit adalah penganjuran kali ketiga sejak 2017 dan laluannya pernah digunakan pada penganjuran program sebelum ini.

“Kalau nak diikutkan laluan itu adalah kawasan kampung, banyak rumah serta kebun manakala laluan sebelum ke Gua Tempurung pula laluan berbatu yang aktif digunakan penduduk kampung dan pasukan bomba turut mengatakan ia bukan laluan berbahaya untuk pelari,” katanya.

Menurutnya, selain membantu operasi mencari pihaknya juga memberi tumpuan kepada ahli keluarga mangsa dengan memastikan segala kebajikan mereka terjaga termasuk penginapan.

Berita berkaitan

Tiada petunjuk, SAR Acap dihentikan

Rakan yakin Acap selamat

Peserta hilang ketika larian

'Baliklah Acap, mak masak asam pedas...'

Masih tiada petunjuk

Masih tiada petunjuk pencarian Acap

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 1 April 2019 @ 6:28 PM
SITI Maznah menggagahkan diri memasuki hutan dan mendaki bukit di kawasan Acap hilang. FOTO Ihsan Keluarga
SITI Maznah menggagahkan diri memasuki hutan dan mendaki bukit di kawasan Acap hilang. FOTO Ihsan Keluarga