NISA menunjukkan mafla kelab Bayern Munich.
Syazwan Msar


DARI Klang, Selangor ke Bayern Munich, Jerman.

Itu rezeki seorang gadis freestyler berhijab, Qhouirunnisa’ Endang Wahyudi, 18, apabila dia dipilih sebagai influencer atau daya penarik kepada kelab gergasi Jerman, Bayern Munich, sekali gus berpeluang mengunjungi stadium pasukan berkenaan baru-baru ini.

Lebih manis, Qhouirunnisa’ atau lebih mesra dengan panggilan Nisa berpeluang bergambar dengan bintang Bayern Munich dan Jerman, Mats Hummels.

Nisa berkata, dia antara sembilan individu bertuah dipilih pengurusan kelab terbabit untuk dibawa ke Bayern Munich 5 April lalu dalam usaha mempromosi liga mereka ke seluruh dunia.

Katanya, sepanjang berada di Bayern Munich, dia berpeluang menyaksikan perlawanan Bundesliga antara kelab terbabit menentang Borussia Dortmund dengan keputusan memihak kepada tuan rumah 5-0, selain memperaga skil menimang bola dengan pelbagai gaya.

“Saya wakil tunggal dari Malaysia menyertai influencer dari Jepun, Amerika Syarikat, Thailand, Vietnam, India, Afrika Selatan dan Mexico.


NISA bersama Mats (tengah).

“Kami dibawa melawat sekitar stadium dan berpeluang menyaksikan perlawanan selain bergambar dengan Hummels,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, di sini, semalam.

Gambar Nisa yang duduk di bangku simpanan pemain dimuat naik dalam Facebook rasmi Bayern Munich tular di media sosial hingga mendapat reaksi pelbagai pihak.

Gambar yang memaparkan Nisa memegang mafla kelab gergasi Jerman itu mendapat pujian kerana mempromosikan Malaysia di mata dunia.

Nisa yang kini melanjutkan pelajaran dalam jurusan Bahasa Arab dan Sains Islamik di Universiti Al-Madinah cawangan Shah Alam berkata, dia meminati bola sepak ketika menemani adik lelakinya bermain futsal dua tahun lalu.


NISA menunjukkan aksi menimang bola.

Anak sulung dari tiga beradik itu turut berkebolehan melakukan pelbagai aksi menimang bola hingga video mengenainya itu tular di media sosial.

Harian Metro sebelum ini melaporkan kehebatan Nisa menimbang bola dengan memakai jubah dan berhijab menarik perhatian netizen seterusnya video aksinya menjadi tular di Facebook.

Ini mungkin kerana aksinya yang menimbang bola begitu sahaja dengan memakai jubah yang sepatutnya permainan terbabit dimonopoli kaum lelaki.

Gadis berkenaan memuat naik videonya bukan hanya untuk meraih perhatian dengan penampilannya (berhijab) ataupun menambah ‘follower’ tetapi minatnya yang mendalam terhadap sukan itu menyebabkan dia tidak kekok untuk melakukan pelbagai aksi menggunakan bola.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 12 April 2019 @ 6:20 AM