DR Zakir Naik. FOTO FATHIL ASRI.
DR Zakir Naik. FOTO FATHIL ASRI.
Mohd Hilmie Hussin


PENDAKWAH terkemuka Dr Zakir Naik mendakwa ceramahnya disalah tafsir dan sengaja diputar belit pihak tertentu.

Beliau dalam satu kenyataan berkata, pengkritik itu memetik kenyataannya di luar konteks dengan tujuan mempolitikkan isu terbabit dan berniat jahat.

“Saya sebenarnya memuji Malaysia yang melayan golongan minoriti beragama Hindu dan menegakkan hak mereka iaitu tindakan yang gagal dilakukan kerajaan India terhadap masyarakat minoriti,” katanya dalam kenyataan diedarkan kepada media.

Zakir yang juga Penerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah 2013 berkata, tuduhan seperti dilaporkan media agak nakal dan direka bukan sahaja bertujuan mempolitikkannya, malah menyebabkan ketidakharmonian agama dalam masyarakat.

“Berdasarkan rakaman dalam ceramah saya menunjukkan perkara bertentangan dengan laporan terbabit.

“Selepas kuliah mengenai tajuk ‘Salah fahaman mengenai Islam’, saya ditanya beberapa soalan daripada penonton mengenai isu Kashmir dan nasib umat Islam di India.

“Lalu saya menjawab, saya memuji Malaysia dan kerajaannya kerana melayan masyarakat minoriti Hindu dengan memberi hak sewajarnya dan perkara itu gagal dilakukan kerajaan India terhadap minoriti Muslim di sana,” katanya.

Kenyataan Zakir didakwa dimanipulasi ketika dia berceramah di Kota Bharu, selepas menerima jemputan dari kerajaan negeri Kelantan, 9 Ogos lalu.

Beliau berkata, dia tertanya-tanya bagaimana masyarakat beragama Hindu di Malaysia boleh mengamalkan 10 peratus hak mereka di Malaysia berbanding masyarakat beragama Islam di India.

Katanya, masyarakat beragama Islam adalah minoriti di India iaitu kira-kira 20 hingga 25 peratus rakyatnya beragama Islam.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 14 Ogos 2019 @ 8:47 PM