DIANA Danielle sukar bernafas. Foto IG Diana Danielle
Syanty Octavia Amry


MENGAKUI sukar bernafas untuk beberapa hari antara perkara menakutkan dan penderitaan itu dialami pelakon, Datin Diana Danielle akibat gangguan kebimbangan melampau.

Berkongsi perkara mengejutkan itu menerusi satu video dan kenyataan di Instagram (IG) miliknya, Diana berkata, keadaan itu sudah berlarutan selama empat atau lima hari dan situasi itu berat untuk ditanggung.

Diana berkata, doktor memaklumkan tahap oksigennya berada pada paras 100 peratus manakala kadar degupan jantung tinggi sedikit daripada normal, namun ia bukanlah punca kepada masalah kesihatan dihadapinya.

“Saya tidak peduli keadaan rambut, rupa dan pakaian saya ketika ini. Hanya mereka yang pernah mengalami saja mampu faham perkara saya hadapi.

“Ini adalah kebenaran yang mungkin ramai cuba nafikan atau mendengar ahli keluarga berkata, ‘bertenang kerana semua itu tidak benar’.

“Anda juga tidak tahu mengapa ia terjadi, apakah kerana kita lemah atau mengada-ngada?

“Sebenarnya tidak kerana minda, tubuh dan semua yang ada tidak lagi seperti diri kita yang dahulu. Anda mungkin berfikir akan jadi lebih baik sekiranya cukup tidur.

“Tetapi, semua yang berlaku ini di luar jangkaan. Ia bermain dengan emosi dan menyebabkan saya penat. Saya tidak menangis, kecuali jika ia terlalu melukakan,” luahnya.

Isteri kepada Datuk Farid Kamil itu berkata, dia berkongsi perkara berkenaan demi kesedaran orang ramai yang tidak tahu mengenai sindrom risau terlampau.

“Saya merakam video ini kerana ramai cuba menafikan perasaan seperti ini dan mengatakan ia tidak benar dan lupakan apa yang sedang anda fikir, hakikatnya tidak mudah.

“Dada saya sakit disebabkan terlalu memaksa untuk bernafas. Tidak pernah saya bayangkan akan merakam video seperti ini dalam keadaan saya menangis dan ditunjuk kepada dunia," katanya.

Diana berkata, ini adalah kebenaran harus dikongsi kerana di Malaysia tidak ramai yang berani berkongsi perkara seperti ini.

“Saya berharap dengan perkongsian ini dapat memberi beberapa cara diberikan oleh mereka yang baik hati," katanya lagi.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 18 Ogos 2019 @ 11:28 PM