AL Sultan Abdullah dan Tunku Azizah turun daripada pesawat angkut TUDM. FOTO Istana Negara.
AL Sultan Abdullah dan Tunku Azizah turun daripada pesawat angkut TUDM. FOTO Istana Negara.
BERNAMA

MENGUTAMAKAN urusan untuk berangkat segera memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum Sultan Ismail Petra yang mangkat semalam, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan berangkat menaiki pesawat angkut Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) A400M ke Kelantan.

Al-Sultan Abdullah bersama Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berangkat ke Kota Bharu bagi memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum Sultan Ismail Petra, ayahanda Sultan Kelantan Sultan Muhammad V.

Almarhum Sultan Ismail Petra, 69, mangkat di Wad Diraja Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu pada 8.11 pagi.

AL Sultan Abdullah berkenan bergambar dengan kru penerbangan. FOTO Istana Negara.
AL Sultan Abdullah berkenan bergambar dengan kru penerbangan. FOTO Istana Negara.

Menurut akaun Instagram Istana Negara, Seri Paduka berdua berkenan berangkat menggunakan pesawat angkut TUDM kerana pesawat kerajaan digunakan untuk tujuan rasmi yang lain.

Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah diiringi anakanda Tengku Arif Bendahara Tengku Muhammad Iskandar Ri’ayatuddin Shah; Tengku Puteri Diraja Tengku Puteri Afzan Aminah Hafizatullah dan Tengku Puteri Diraja Tengku Puteri Jihan Azizah ‘Athiyatullah serta pegawai-pegawai dan kakitangan Istana Negara.

Perkongsian di laman sosial itu turut memperlihatkan Al-Sultan Abdullah berkenan bergambar bersama kru penerbangan dan sebuah klip video yang merakam detik keberangkatan Seri Paduka dan rombongan.

Ia mendapat perhatian netizen dengan 7,341 ‘like’ setakat 2 petang serta komen positif yang memuji tindakan Seri Paduka berdua yang sanggup menaiki pesawat angkut, sekali gus menyerlahkan keperibadian tinggi pasangan diraja itu.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 29 September 2019 @ 3:40 PM