TIMBALAN Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye (kanan) berbual dengan penumpang pesawat AK1310 dari Singapura di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah, Ipoh. FOTO Effendy Rashid
TIMBALAN Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye (kanan) berbual dengan penumpang pesawat AK1310 dari Singapura di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah, Ipoh. FOTO Effendy Rashid
Balqis Jazimah Zahari

LAPAN pelancong dari China disyaki dijangkiti koronavirus dikuarantin di hotel di Johor Bahru untuk pemeriksaan lanjut.

Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye berkata, mereka dikuarantin buat sementara waktu berikutan mempunyai hubungan terus dengan satu kes koronovirus yang dilaporkan di Singapura semalam.

“Kita baru sahaja menerima maklumat bahawa di Singapura ada satu kes dilaporkan dan lapan orang yang dikuarantin ada (disyaki) hubungan terus dengan kes berkenaan.

“Mereka sudah diasingkan di hotel di Johor Bahru dengan penelitian pasukan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia),” katanya.

Beliau berkata demikian selepas membuat lawatan ke Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah (LTSAS) bagi memantau pesawat AK1310 dari Singapura ke Ipoh yang tiba di lapangan terbang berkenaan di Ipoh, hari ini.

Dr Boon Chye berkata, kesemua lapan warga China itu akan dikuarantin sekurang-kurangnya selama seminggu.

“Mereka bukan pesakit dan cuma disyaki kerana mempunyai hubungan terus dengan kes di Singapura,kesemua mereka akan dipantau,” katanya

Katanya, setakat ini tiada kes membabitkan warga tempatan yang dijangkiti wabak itu.

“Kita akan terus memantau dan membuat saringan agar kita dapat ‘pick up’ pada peringkat awal dan asingkan sekiranya mereka ada kes sedemikian melepasi sempadan kita,” katanya.

Beliau berkata, setakat ni sudah terdapat lebih 800 kes di seluruh dunia membabitkan 26 kes kematian dengan kebanyakan tempat di negara China sudah mempunyai kes berkenaan kecuali di tiga daerah.

“Terdapat juga kes yang dilaporkan di beberapa negara termasuk di Singapura, Hongkong, Macau, Taiwan, Jepun, Thailand, Korea Selatan dan Amerika Syarikat, ini menunjukkan ada risiko kerana kita menerima pelancong deripada negara China hampir tiga juta setiap tahun,” katanya.

Dr Boon Chye berkata, pihaknya ketika ini turut sedang mengkaji langkah untuk membuat saringan khususnya mereka yang datang dari China melalui Singapura.

“Kita sedang mengkaji bagaimana kita hendak membuat membuat saringan khususnya mereka yang datang dari China melalui Singapura kerana kita mahu memastikan bahawa tidak ada kes koronavirus masuk ke dalam negara kita,” katanya.

NSTP sebelum ini melaporkan seorang warga China diuji positif sekali gus menjadi mangsa pertama wabak coronavirus di negara seberang tambak itu.

Lelaki berusia 66 tahun berasal dari Wuhan, China tiba di Singapura bersama sembilan rakan lain, pada Isnin lalu menginap di Resort Shangril-La Rasa Sentosa, dekat sini.

Kementerian Kesihatan Singapura dalam satu kenyataan mengesahkan kes itu.

  • Lagi berita berkaitan Koronavirus
  • Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 24 January 2020 @ 2:46 PM