FAD daripada kumpulan Bocey. FOTO arkib NSTP
FAD daripada kumpulan Bocey. FOTO arkib NSTP
Sudirman Mohd Tahir


ANGGOTA kumpulan Bocey, Fad berjanji akan terus menjaga, menghidup dan mengekalkan nama Bocey biarpun selepas ketiadaan Abam yang meninggal dunia, Isnin lalu.

Fad, 29, atau nama sebenarnya Muhammad Fadzlie Mohd Nizam berkata, kumpulan itu adalah kenangan bersama Abam sekali gus menempatkan nama mereka dalam industri hiburan hingga sekarang.

“Saya berjanji akan terus menjaga nama Bocey. Walaupun saya dan Achey ada kerjaya solo, nama Bocey takkan hilang. Ini kenangan kami bersama.

“Walaupun dia sudah tiada, nama ini akan tetap dibawa sampai bila-bila. Cuma, kami belum bersedia untuk beraksi di pentas tanpa arwah.

“Kami tak tahu nak gambarkan perasaan itu, tapi kami perlu teruskan juga supaya Bocey dan nama arwah akan terus hidup,” katanya kepada Harian Metro.

FAD dan Achey akan teruskan legasi Bocey walau tanpa Abam (kiri).
FAD dan Achey akan teruskan legasi Bocey walau tanpa Abam (kiri).

Ditanya kemungkinan mereka akan mencari pengganti Abam, Fad tidak menolak perkara itu.

Fad berkata, dia terfikir Datuk Afdlin Shauki adalah individu paling sesuai menggantikan tempat Abam.

Afdlin adalah sifu Fad dan Abam ketika tampil sebagai kumpulan Bocik dalam program Bintang Mencari Bintang di TV3 pada 2013.

“Kalau ditanya saya, saya nampak Datuk Afdlin. Dia sifu saya dengan arwah dulu. Tapi, perancangan itu belum ada sebab belum terfikir nak kembali ke pentas.

“Cuma, dalam soal mencari pengganti kami terbuka. Nama pun tetap gunakan Bocey. Namun, tentunya tidak akan sama ketika arwah ada. Apa pun, kami ikut aturan ditetapkan,” katanya.

Berita Berkaitan

Belasungkawa Abam Bocey

Kenangan mi rebus Abam Bocey

Abam Bocey meninggal dunia

'Kenapa kau pergi dulu Bam?'

'Kepala Abam sakit bagai dicucuk-cucuk': Norwahidah

'Ya Allah, Abam memang sangat baik' - ibu

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 14 Februari 2020 @ 12:58 PM