Foto hiasan
Foto hiasan
Latifah Arifin


RAKYAT Malaysia yang sedang mengerjakan umrah di Makkah diarahkan keluar dalam tempoh tiga hari mulai hari ini.

Perkara itu didedahkan melalui satu arahan dalam bentuk pekeliling yang diterima pengendali ibadat umrah atau muassasah yang berada di Jeddah, Arab Saudi.

Pekeliling yang dikongsi kepada wartawan BH menyebut semua jemaah yang berada di luar Makkah perlu ke kota itu untuk menyempurnakan ibadat umrah dan meninggalkan Arab Saudi dalam tempoh tiga hari iaitu sehingga 8 Mac.

Arahan itu dikeluarkan oleh Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi dalam pekeliling bernombor 14410709 dan diletakkan dengan notis ‘top urgent’.

BH menghubungi seorang muassasah, Erdie Nasrullah yang menetap di Jeddah untuk bertanyakan kesahihan pekeliling itu dan beliau mengesahkan dirinya dan beberapa ejen pembimbing lain sudah menerima notis itu sejak semalam.

“Setakat hari ini kerajaan Arab Saudi masih menghentikan kegiatan umrah berikutan penularan Covid-19 dan syarikat penerbangan antaranya Saudi Airlines sudah mengeluarkan notis penggantungan sementara sehingga April ini.

“Ramalan dalam kalangan orang tempatan di Arab Saudi, berkemungkinan sekatan ini akan diteruskan sehingga Ramadan dan terus kepada musim haji nanti,” katanya.

Erdie berkata, kawalan terhadap wabak Covid-19 dipertingkatkan sebagai langkah berjaga-jaga memandangkan terdapat dua kes positif wabak itu dicatatkan di Arab Saudi.

“Jemaah semakin berkurangan setakat hari ini tetapi tidaklah sampai lengang. Cuma yang tinggal adalah saki baki jemaah yang masuk ke Makkah sebelum berlakunya penggantungan sementara visa.

“Setakat ini tidak ada kemasukan jemaah dan semua pengusaha serta pengendali umrah sedang menunggu pengumuman lanjut daripada Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi sama ada penggantungan ini dihenti atau diteruskan,” katanya.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 5 Mac 2020 @ 7:49 PM