KAKITANGAN Klinik Kesihatan Bayan Baru dan anggota polis membuat pemeriksaan lanjut.
KAKITANGAN Klinik Kesihatan Bayan Baru dan anggota polis membuat pemeriksaan lanjut.
Nur Izzati Mohamad


PEMBANTU kedai tergamak mencampak bayi perempuannya yang baharu dilahirkan dari tingkat empat rumah didiaminya di Flat Persiaran Mayang Pasir 5, Bayan Baru dekat Georgetown, hari ini.

Kejadian itu disedari seorang penghuni flat pada 8 pagi selepas terdengar bunyi dentuman kuat di luar rumahnya sebelum menemui sebuah beg terdapat bayi cukup sifat masih bernyawa.

Terkejut dengan penemuan itu, penghuni terbabit kemudian menghubungi polis bagi memaklumkan insiden itu untuk tindakan lanjut.

Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superitendan A A Anbalagan berkata, sepasukan anggota polis pergi pergi ke lokasi bersama kakitangan Klinik Kesihatan Bayan Baru untuk membuat pemeriksaan lanjut.

"Ketika tiba di lokasi mendapati bayi perempuan itu ditemui dalam keadaan masih bernyawa di bahagian kawasan terbuka (bawah) flat terbabit.

"Polis kemudian mengenal pasti rumah suspek dan membawa dia bersama bayinya ke Hospital Pulau Pinang (HPP) untuk rawatan," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Anbalagan berkata, hasil soal siasat ke atas suspek berusia 18 tahun itu, dia mengaku melahirkan bayinya pada 7 pagi di dalam tandas rumah tanpa pengetahuan ahli keluarganya.

"Suspek panik dan dia membuat keputusan untuk membuang bayinya dari tingkat empat melalui balkoni kecil rumahnya untuk mengelak diketahui ahli keluarga lain.

"Ketika kejadian ibu bapanya berada di Kelantan, manakala adik-beradik yang tinggal bersama suspek tidak menyedari kejadian ini," katanya.

Menurutnya, suspek merahsiakan dirinya mengandung daripada ahli keluarga dan mendedahkan bapa kepada bayi itu adalah teman lelakinya yang sebaya dengannya.

Katanya, berikutan itu, usaha mengenal pasti teman lelaki suspek giat dilakukan.

"Ketika ini, doktor sedang melakukan pemeriksaan lanjut untuk mengetahui keadaan bayi terbabit kerana terdapat pendarahan pada kepala," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 13 Mei 2020 @ 3:42 PM