GAMBAR FAIL, Lorong TAR yang menjadi tumpuan orang ramai dan pelancong di Kuala Lumpur. FOTO NSTP.
GAMBAR FAIL, Lorong TAR yang menjadi tumpuan orang ramai dan pelancong di Kuala Lumpur. FOTO NSTP.
BERNAMA

KUALA LUMPUR: Kira-kira 500 penjaja dan peniaga Pasar Malam Lorong Tuanku Abdul Rahman (TAR) memilih menangguhkan dahulu pembukaan semula perniagaan mereka sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), susulan prosedur operasi standard (SOP) yang terlalu ketat.

Presiden Persatuan Peniaga dan Penjaja Lorong TAR, Azkhalim Suradi berkata, meskipun mereka sudah dibenarkan beroperasi semula bermula kelmarin, pihaknya berpendapat SOP itu perlu dikaji semula kerana tidak munasabah untuk dilaksanakan ke atas pasar malam.

"Berdasarkan SOP, selain jarak sosial sejauh 1.5 meter antara gerai-gerai berukuran lapan meter persegi, pengunjung juga dilarang membawa kanak-kanak bawah 13 tahun dan warga emas berumur 60 tahun ke atas tidak digalakkan berkunjung ke pasar malam.

"Selain itu, kebanyakan pasar malam tidak sesuai untuk dipagarkan kerana keluasan yang terhad. Jika jarak sosial dipraktikkan sebahagian besar penjaja dan peniaga tidak dapat berniaga kerana bilangan gerai yang terhad," katanya.

PENGUNJUNG  dilarang membawa kanak-kanak bawah  13 tahun dan warga emas berumur 60 tahun ke atas ke pasar malam.
PENGUNJUNG dilarang membawa kanak-kanak bawah 13 tahun dan warga emas berumur 60 tahun ke atas ke pasar malam.

Katanya, penjaja dan peniaga pasar malam juga mungkin terpaksa menanggung kerugian ekoran bilangan pengunjung pada satu-satu masa dihadkan.

"Sebagai penganjur pasar malam, kami turut menyedari penjaja dan peniaga hilang sumber pendapatan akibat PKP dan wabak Covid-19 namun dengan SOP sedemikian, kami rela menangguhkan dahulu operasi pasar kami.

"Kami sekarang sedang meneliti dan mengkaji SOP baharu yang akan dibincangkan dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sebelum dibentangkan kepada Majlis Keselamatan Negara.

"Selagi tiada SOP yang dipersetujui oleh semua persatuan, selagi itulah kami tidak akan beroperasi semula," katanya.

Sementara itu, Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan ketika dihubungi Bernama mengesahkan DBKL sedang meneliti SOP baharu bagi pasar terbuka, pasar pagi, pasar malam dan bazaria sepanjang tempoh PKPP.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 17 Jun 2020 @ 6:40 AM