ZAHIRUDDIN tidak akan menghentikan usaha mencari adiknya, Acap (gambar kanan). FOTO Arkib NSTP & ihsan bomba
ZAHIRUDDIN tidak akan menghentikan usaha mencari adiknya, Acap (gambar kanan). FOTO Arkib NSTP & ihsan bomba
Ekhwan Haque Fazlul Haque

"NALURI sebagai abang tetap merasakan adik hidup namun masih belum tiba masanya untuk kami dipertemukan kembali," kata Mohd Zahiruddin Hassan, 36.

Adiknya, Mohamad Ashraf Hassan, 29, atau lebih dikenali sebagai Acap hilang ketika menyertai acara larian Gopeng Ultra Trail di Gua Tempurung, Gopeng, Perak pada 23 Mac tahun lalu dan kehilangannya dianggap misteri berikutan sehingga kini tiada sebarang jejaknya ditemui.

Mohd Zahiruddin berkata, sehingga kini usaha mengesan adiknya masih dijalankan sekurang-kurangnya satu atau dua kali sebulan.

Katanya, walaupun tiada sebarang petunjuk dapat menguatkan kehilangan mahupun penemuan adiknya itu, namun Mohd Zahiruddin tetap berharap masih ada sinar yang menanti mereka sekeluarga selepas lebih 365 hari hilang tanpa khabar.

"Sebagai abang sulung, saya bertanggungjawab memastikan pencarian dan persoalan kami sekeluarga menemui jawapan sama ada Acap masih hidup atau sebaliknya.

"Ibu (Siti Maznah Khamis) masih berharap kehilangan Acap menemui jawapan dan kami sekeluarga akan tetap berusaha memastikan persoalan ini akhirnya menemui noktah," katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Menurutnya, dia kadangkala dibantu rakan pendaki dari seluruh negara selain Aceh, Indonesia pergi ke lokasi terakhir Acap dilihat bagi menjalankan misi pencarian.

Menurutnya, sepanjang pencarian itu, tiada sebarang petunjuk jelas ditemui termasuk barangan peribadi Acap di sekitar kawasan berkenaan namun mereka tetap optimis untuk meneruskan misi.

MAZNAH ketika membantu usaha mencari Acap di lokasi kehilangannya. FOTO Facebook
MAZNAH ketika membantu usaha mencari Acap di lokasi kehilangannya. FOTO Facebook

"Sudah lebih setahun Acap hilang tanpa khabar, saya dan keluarga yakin Allah akan tunjukkan jawapan yang jelas satu hari nanti.

"Kekuatan dan semangat dari keluarga menjadi pendorong utama untuk saya terus mencarinya sehingga satu jawapan yang kukuh ditemui sama ada hidup atau sebaliknya," katanya.

Bercerita mengenai sambutan Aidiladha, Mohd Zahiruddin berkata, kehilangan Acap amat dirasai kerana dia antara yang sibuk membersihkan rumah setiap kali perayaan berkenaan.

"Kami akan sentiasa bersama ibu untuk mengelak daripada dia berasa sedih apabila mengenangkan kehilangan Acap. Kami tidak mahu kesedihan itu menyebabkan kesihatannya terganggu," katanya.

Dalam masa sama, Mohd Zahiruddin turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang tidak pernah mengenal jemu memberi sokongan daripada segi fizikal dan moral kepada mereka bagi menghadapi saat sukar ini.

Katanya, pihak berkuasa, agensi penyelamat, penduduk kampung serta komuniti pendaki antara watak penting dalam misi pencarian Acap namun status kehilangannya masih misteri sehingga kini.

"Saya mewakili keluarga mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang terbabit dalam misi mencari dan menyelamat sejak dia dilaporkan hilang.

"Keajaiban dan kuasa Allah SWT sahaja dapat merungkai jawapan misteri kehilangan Acap walaupun kami masih perlu menanti pada satu tempoh yang tidak pasti," katanya.

USAHA mencari Acap  lebih setahun lalu menemui kegagalan. FOTO Ihsan bomba
USAHA mencari Acap lebih setahun lalu menemui kegagalan. FOTO Ihsan bomba

Pasukan penyelamat sudah menggerakkan semua aset dalam usaha mencari Acap namun usaha itu menemui jalan buntu.

Diketuai Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan pelbagai agensi penyelamat, usaha mencari Acap bagaimanapun sudah dihentikan selepas tidak menemui sebarang petunjuk.

Pada 21 April tahun lalu, berita penemuan tulang manusia di Gua Kandu, Gopeng amat mengejutkan banyak pihak namun ia disahkan bukan tulang Acap selepas ujian deoksirinobukleik (DNA) mendapati ia tidak sepadan ahli keluarganya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 3 Ogos 2020 @ 7:30 AM