Raja Noraina Raja Rahim


Kajang: Wanita dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, hari ini dengan adik lelaki bagi menghadapi tuduhan bersama membunuh suaminya yang buta demi harta.

Kedua beradik terbabit berdepan pertuduhan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati.

Mengikut pertuduhan, GS Angela Dewi, 45, bersama GS Vijaya, 42, dengan sengaja membunuh R Devarajoo di sebuah rumah di Lorong Jati 1, Rumah PKNS Blok A, Kampung Baru Sungai Chua, di sini, antara 12 tengah hari sehingga 1 tengah hari pada 1 Oktober lalu.

Bagaimanapun, kedua-dua tertuduh hanya mengangguk faham sebaik pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Muhammad Noor Firdaus Rosli dan tiada pengakuan direkodkan.

Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Hairuliqram Hairuddin mengendalikan kes dan tidak menawarkan jaminan kepada kedua-dua tertuduh yang tidak diwakili peguam.

Mahkamah kemudian menetapkan 21 Disember depan untuk sebutan semula kes.

Semalam, Harian Metro melaporkan seorang wanita tergamak bersekongkol dengan adiknya untuk membunuh suaminya yang dikahwini sejak 17 tahun lalu bagi mendapatkan harta.

Malah, wanita itu sanggup mereka cerita kononnya suami yang buta disamun ketika berada di hadapan rumah.

Bagaimanapun, helah itu terbongkar selepas mereka ditahan polis, Sabtu lalu selepas mangsa berusia 59 tahun disahkan meninggal dunia pada 10 Oktober lalu ketika menerima rawatan di Hospital Kajang.

Difahamkan, suspek mahu mendapatkan harta suaminya yang juga pengusaha perniagaan lori serta besi buruk membabitkan aliran tunai lebih RM2 juta dan insurans kematian mangsa berjumlah RM800,000.

SUSPEK kes bunuh suami di Mahkamah Majistret Kajang. FOTO Mohd Fadli Hamzah
SUSPEK kes bunuh suami di Mahkamah Majistret Kajang. FOTO Mohd Fadli Hamzah

Berita berkaitan:

  • Berpakat dengan adik bunuh suami buta
  • Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 22 Oktober 2020 @ 12:20 PM