TOYOTA Harrier yang bakal dilancarkan tahun hadapan.
TOYOTA Harrier yang bakal dilancarkan tahun hadapan.
Mohd Razlan Salleh


Bermula tahun hadapan, UMW Toyota Motor Sdn Bhd (UMWT) sudah memberi bayangan awal untuk melancarkan dua model Toyota Harrier dan C-HR, sekali gus kembali bersaing dalam segmen Kenderaan Utiliti Sukan (SUV).

Model SUV mewah Toyota Harrier yang dipertontonkan kali pertama kepada umum sempena pembukaan Malaysia Autoshow 2017, Khamis lalu, mendapat sambutan menggalakkan.

Bagi pasaran tempatan, sebanyak dua varian diperkenalkan dan dijual pada harga RM238,000 bagi varian 2.0T Premium manakala RM259,000 bagi varian 2.0T Luxury.

Pada masa sama, UMWT turut membuka tempahan bagi model premium itu kepada orang ramai.

SUV Harrier antara SUV tempatan popular tetapi kebanyakannya dibawa masuk secara persendirian oleh pengimport bebas.

Bermula tahun depan, Harrier diimport sepenuhnya (CBU) dari Jepun akan diedarkan oleh UMWT dengan versi lebih terkini dan dipertingkatkan.

PACUAN empat roda Toyota diuji secara maksimum.
PACUAN empat roda Toyota diuji secara maksimum.

Kedua-dua varian ini menggunakan enjin petrol turbocaj 2.0 liter dengan D=4ST dan teknologi VVT-iW, pacuan dua roda sementara versi 2.0T Premium didatangkan dengan Pakej Toyota Safety Sense (TSS).

Harrier turut didatangkan bersama jaminan lima tahun selain khidmat sokongan selepas jualan di seluruh negara.

Terdahulu, sepanjang empat hari 2017 Malaysia Autoshow 2017 yang berakhir hari ini, pelbagai aktiviti disediakan di ruang pameran UMWT dengan orang ramai berpeluang memenangi barangan eksklusif Toyota dan barangan lain.

TOYOTA Hilux melalui jalan berlumpur.
TOYOTA Hilux melalui jalan berlumpur.

Turut dipamerkan Toyota Innova 2.0X, Toyota Vios SE baru dan satu daripada kereta yang akan digunakan di dalam siri perlumbaan Vios Challenge One-Make yang akan memasuki pusingan kedua pada 25 dan 26 November ini di MAEPS, Serdang.

Dua unit Toyota C-HR yang dipamerkan adalah model dengan spesifikasinya sama yang yang akan dijual tahun depan.

Pengunjung boleh menikmati pengalaman versi terkini Toyota Hilux dan Toyota Fortuner di Off Road tidak jauh dari tapak pameran utama.

TOYOTA Fortuner mengharungi laluan mencabar di tapak pameran.
TOYOTA Fortuner mengharungi laluan mencabar di tapak pameran.

Orang ramai akan merasai sendiri bantuan pemandu seperti Active Traction Control (A-TRC), Hill-start Assist Control (HAC) dan Downhill Assist Control (DAC).

Pada masa sama, keselesaan dipertingkatkan pada pikap dan SUV Toyota turut diuji ketika pecutan tinggi di permukaan kasar.

Selain itu, maklumat mengenai pakej pembiayaan dan tawaran istimewa seperti ‘Toyota RM1,000,000 Bonanza’ juga ditawarkan bagi mereka yang merancang untuk membeli model terbaru Toyota.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 12 November 2017 @ 1:11 AM