Sukan Lain

Rafiq tekad pertahan gelaran pemain nombor satu Asia

Oleh Aida Adilah Mat

Kuala Lumpur: Jaguh boling negara, Muhammad Rafiq Ismail bertekad mempertahankan gelaran sebagai pemain nombor satu Asia dengan menggegarkan Kejohanan Tenpin Boling Asia ke-27 di Bangkok, Thailand, September ini.

Sasarannya adalah muncul juara kategori individu selain acara berpasukan selepas memenanginya bersama Syafiq Ridhwan, Mohd Syazirol Shamsudin, Tun Hakim Tun Hasnul Azam, Timmy Tan dan Ahmad Muaz Fishol pada edisi lalu di Hong Kong.

Katanya, selain Kejohanan Asia itu, dia dijangka akan turut menyertai sekurang-kurangnya lima kejohanan lagi untuk memastikan berada di dalam keadaan terbaik menjelang saingan Asia itu.

Ditanya mengenai saingan di peringkat Asia, dia yang bergelar pemain nombor satu Asia selama tiga tahun berturut-turut itu mengakui tidak boleh memandang rendah kemampuan negara lain seperti Korea Selatan, Singapura dan Filipina pada kejohanan itu.

"Kejohanan Asia di Thailand adalah KPI (indeks prestasi utama) saya tahun ini. Kalau boleh saya mahu kekalkan status sebagai nombor satu Asia.

"Tapi sebenarnya saya mahu meraih kemenangan dalam acara berpasukan kerana ia memberi makna lebih besar apabila dapat meraikannya bersama-sama pemain lain.

"'Vibe' menang bersama-sama pasukan itu lebih daripada rasa kemenangan itu berseorangan," katanya pada Perhimpunan Atlet Program Podium Fasa 1 di Majlis Sukan Negara (MSN), hari ini.

Untuk rekod atlet dari Selangor itu merangkul tiga emas di Hong Kong dalam acara Masters, All Events serta trio bergandingan dengan Timmy dan Ahmad Muaz.

Berdasarkan ranking Persekutuan Boling Asia, Muhammad Rafiq kini memegang status sebagai pemain nombor satu Asia buat tahun ketiga berturut-turut sejak 2021 dengan mengumpul 442 mata.

Disiarkan pada: March 4, 2024 @ 6:06pm
d