bisnes

Nilai eksport industri halal naik ke RM300 bilion pada 2030

Oleh Alzahrin Alias

Putrajaya: Nilai eksport bagi industri halal negara dijangka meningkat kepada RM300 bilion atau sekitar 11 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2030.

Pengerusi Halal Development Corporation Bhd (HDC), Khairul Azwan Harun berkata, sasaran lonjakan yang besar itu adalah berdasarkan kepada pelbagai langkah pembangunan dilaksanakan Malaysia dalam industri halal.

Beliau berkata, Malaysia juga semakin mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju dalam industri halal global dengan semakin banyak negara menjalin kerjasama strategik dalam industri terbabit.

Selain itu, katanya, permintaan terhadap produk halal juga melonjak bukan hanya dari negara Islam, tetapi turut merangkumi negara bukan Islam.

"Eksport halal negara semakin meningkat setiap tahun dengan pada 2023 hampir RM60 bilion. Jumlah eksport ini akan semakin meningkat dan mencecah RM300 bilion atau sekitar 11 peratus daripada KDNK.

"Malaysia akan meneruskan pelbagai usaha dan inisiatif bagi menjadikan kita kekal peneraju dalam industri," katanya selepas majlis pertemuan santai dengan delegasi Arab Saudi di sini, semalam.

Turut hadir, Timbalan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Saudi Food & Drug Authority, Dr Hisham Saad Aljadhey dan Ketua Pegawai Eksekutif HDC, Hairol Ariffein Sahari.

Mengulas lanjut, Khairul Azwan berkata, bagi memperkasakan industri halal pada peringkat global, Malaysia juga memerlukan kerjasama dengan negara pengeluar produk halal yang lain seperti Arab Saudi.

Disiarkan pada: April 24, 2024 @ 7:46am
d